0216 387 0 388 ? Avukata Sor
Kategoriler: Uncategorized

YILLIK İZİN SÜRELERİ

 

Yıllık izin süreleri, işçilerin bir yıl boyunca sabırsızlıkla bekledikleri, kendileri için ayırabilecekleri yegane zaman dilimidir. Bu nedenle işçilerin bu temel hakkı kanunlarımızla güvence altına alınmıştır. Bu konuda müvekkillerimizden sıklıkla gelen soruları sizin için cevaplandırmaya çalıştık. Siz de diğer sorularınızı sayfanın en altından büromuza iletebilirsiniz.

Yıllık İzin Kaç Gün?

  • 1 ile 5 yıl arasında çalışan işçilerin 14 gün,
  • 5 ile 15 yıl arasında çalışan işçilerin 20 gün,
  • 15 yıl ve daha fazla çalışan işçilerin 26 gün ücretli izin hakkı bulunmaktadır.

Yıllık izin süreleri kanunla belirlenen asgari süreler olup sözleşme veya toplu iş sözleşmesinde daha uzun yıllık izin süreleri kararlaştırılabilir. Ancak yıllık izin süreleri sözleşmede daha az olarak kararlaştırılamaz. Böyle bir sözleşme hükmü konulsa dahi geçersiz olacaktır.

Yeraltı işlerinde çalışan madencilerin yıllık ücretli izin süreleri, normal yıllık izin sürelerine 4 gün ilave edilerek kullandırılır.

Yıllık İzin Ne Zaman Hak Edilir?

İşçi çalıştığı her bir yıllık dönemin sonunda izine hak kazanacaktır. İşveren yıllık izin hakkını işçiye bir yıl içerisinde kullandırmalıdır. İşverenin değişmesi veya işyerinin devri, bu işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin haklarının ortadan kalkmasına sebep olmaz. Ayrıca işçi, işverenin çeşitli işyerlerinde çalıştıysa bu süreler birleştirilmelidir.

Yıllık İzin Süreleri Kullandırılmazsa Ne Yapmalıyım?

İşçi yıllık izne hak kazanmasına rağmen, işverence yıllık izin süreleri kullandırılmazsa işçi yazılı olarak talepte bulunmalıdır. Buna rağmen yıllık izne hak kazanılan tarihten itibaren bir yıl içerisinde yıllık izin süreleri kullandırılmazsa işçi iş akdini haklı nedenle feshedebilir. Bu durumda işçiler yıllık izin ücreti, kıdem tazminatı ve diğer işçi haklarını talep edebilirler.

Yıllık İzin Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Ölüm ya da işten ayrılma gibi durumlarda, kullanılamayan yıllık izin ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki net ücret üzerinden hesaplanır. Bu hesaplama işlemine fazla çalışma ücreti, prim ya da ek yardım ücretleri gibi ücretler dahil edilmez. Örneğin 2020 yılında asgari ücretle çalışıyorsanız, maaşınız olan 2 bin 324 TL’yi 30’a bölerek günlük ücretinizi bulursunuz. Daha sonra bunu hak kazandığınız izin gün sayısı ile çarparak yıllık izin ücretinizi hesaplarsınız. Asgari ücretle bir yıl çalışan işçi 2.324/30 x 14 =1084,5 TL yıllık izin ücretine hak kazanır. Kıdem ve ihbar tazminatınızı hesaplamak isterseniz  Tazminat Hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yıllık İzin Hakkı Kapsamına Neler Girer?

İşveren tarafından yıl içerisinde verilmiş olan hastalık, dinlenme ve mazeret izinleri yıllık izinden mahsup edilemez. Ayrıca izin süresine rastlayan ulusal bayram ve genel tatil günleri yıllık izin süreleri kapsamında sayılmaz.

Kullanmadığım Yıllık İzin Parasını Alabilir Miyim?

İş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçinin hak kazandığı ancak kullanmadığı yıllık izin süreleri ücret alacağına dönüşür. Yani işveren işten ayrılan işçisine kullandırmadığı izin süresini hesaplamalı ve karşılığı olan ücreti işçisine ödemelidir. Örneğin işçinin 50 gün izin süresi kullandırılmadıysa, işveren tarafından işçinin son ücreti üzerinden 50 günlük alacağı hesaplanmalı ve ödenmelidir.

İhbar Süresinde Yıllık İzin Kullandırılabilir Mi?

İhbar süresinde yıllık izin kullandırılması mümkün değildir. İşveren ihbar süresi içerisinde işçiye iş arama izni vererek çalıştırmak durumundadır. Aksi takdirde işveren ihbar tazminatı ödeme zorunda kalacaktır.

Yıllık İzinde Maaş Kesilir Mi?

Yıllık izin ücretli izin kapsamındadır. Yani işveren izin süreleri boyunca işçiye ücretini ödemek zorunda olduğu gibi işçinin talebi halinde izin dönemine ait ücreti avans olarak önden ödemelidir.

Yıllık İzin Süreleri Hafta Sonu Dahil Mi?

Yıllık izin süreleri hafta sonu dahil değildir. İşçilerin hafta tatili ne zamansa bu günler izin sürelerinden düşülür. Örneğin hafta tatili Pazar günü olan bir yıllık kıdemi olan işçi 6 Ağustos Cuma günü yıllık izninin tamamını kullanırsa, iki hafta sonra Cuma günü değil sonraki Salı günü iş başı yapacaktır. Yani Pazar günü yıllık izinden sayılmayacaktır.

Yıllık İzinde Yol İzni Kaç Gün?

İşçinin işyerinin bulunduğu yer dışında yıllık iznini geçirmek istemesi halinde, yıllık izinde yol izni 4 gündür. İşçi yıllık iznini başka yerde geçireceğini belgeleyerek, işverenden 4 günlük ücretsiz izin talep edebilir.

Yıllık İzin Bölünebilir Mi?

İzin ancak işçi ve işverenin anlaşması halinde, bir kısmı 10 günden az olmamak kaydıyla, en fazla 3 parçaya bölünebilir. Yani işçi isterse ve işveren kabul ederse işçi izninin bir kısmını 10 gün, bir kısmını 2 gün ve üçüncü kısmını 2 gün olarak kullanabilir. İşçinin izninin bölünmesini kabul etmemesi halinde, izin hakkının tamamı kullandırılmalıdır.

6 Ay Çalışanın Yıllık İzin Hakkı Var Mı?

Bir yıllık kıdem süresi tamamlanmadığı için 6 ay çalışanın yıllık izin hakkı maalesef yoktur. Ancak 6 ay çalışanın haksız bir şekilde işten çıkarılması halinde diğer şartlarda mevcutsa işe iade davası açma hakkı vardır.

50 Yaş Üstü Yıllık İzin Süreleri Ne Kadardır?

50 yaş üstü yıllık izin süresi 20 gündür. Yani işçinin çalışma süresi ne kadar olursa olsun bir yılı tamamladığında 20 günlük yıllık izne hak kazanacaktır. 18 yaşın altında çalışanların izin hakkı da aynı şekilde 20 gündür.

657’ye Tabi Memur Yıllık İzin Süreleri Ne Kadardır?

  • 1 ile 10 yıl arasında çalışan memurların 20 gün,
  • 10 yıldan daha fazla çalışan memurların 30 gün izin hakkı bulunmaktadır.

Aday Memur Yıllık İzin Hakkına Sahip Midir?

Aday memur yıllık izin hakkına, bir yıllık çalışma dönemini tamamladığı anda hak kazanır. Yıllık izin süreleri bakımından diğer memurlarla aday memur arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.

5 Yıldan Sonra Yıllık İzin Kaç Gün?

5 yıldan sonra yıllık izin işçiler için 20 güne çıkmaktadır.

10 Yıldan Sonra Yıllık İzin Kaç Gün?

10 yıldan sonra yıllık izin sürelerinde işçiler için herhangi bir artış olmamaktadır. Memur yıllık izin süreleri ise 30 güne çıkmaktadır.

İdari İzin Yıllık İzinden Düşülür Mü?

İdari izin yıllık izinden düşülmez. Çünkü idari izin, işçinin kendi tasarrufunda olmaksızın idare tarafından verilen bir izin türüdür.

Öğretmen Yıllık İzin Hakkına Sahip Midir?

Öğretmen yıllık izin hakkına sahip değildir. Öğretmenler her ne kadar devlet memuru olsalar da özel kanunlara tabi oldukları için Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı takvim doğrultusunda izinlerini kullanırlar.

Hemşirelerin Yıllık İzni Kaç Gün?

657’ye tabi olarak çalışan hemşirelerin de diğer memurların olduğu gibi 20 gün izin hakkı bulunmaktadır. 10 yıldan sonra izin süresi hemşirelerin de 30 güne çıkmaktadır.

Yıllık İzin Yargıtay Kararları

Konuyla alakalı örnek bir Yargıtay kararında uzunca bir süre izin kullanmamanın insan tabiatına aykırı olduğu vurgulanmıştır. Somut uyuşmazlıkta, davacının 10 yıl boyunca sadece 17 gün ücretli izin kullanarak çalışmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu ifade edilmiştir.” (Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 2020/3166 E./2020/10213 K. ve 01.10.2020 tarihli ilam)

Aynı şekilde kullanılmayan izinlerin, işveren değişse dahi işçinin hakkı olduğuna ilişkin Yargıtay kararı mevcuttur. Yargıtay; izinlerin kullanılmaması halinde iş sözleşmesinin, fesih ile ücrete dönüştüğünü, sözleşmeyi feshedenin ise son yüklenici olduğunu kabul etmektedir. Bu bağlamda yıllık izin ücretinden son yüklenicinin sorumluluğunu kabul etmiştir. (Yargıtay 23.Hukuk Dairesi 2019/1781 E./2020/2747 K. ve 14.09.2020 tarihli ilam)

Bir başka kararda da izinlerin kullandırıldığının yazılı belge ile ispatının işverene ait olduğu ifade edilmiştir. (Yargıtay 22.Hukuk Dairesi 2017/23740 E./ 2020/9438 K. ve 13.07.2020 tarihli ilam)

Yıllık izin süreleri ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları aşağıdaki form aracılığıyla sorabilirsiniz.

0 0 oylar
İçeriği Oylayın
Besler Hukuk

Paylaş
Yayınlayan
Besler Hukuk

Yeni Eklenen Başlıklar

UZMAN ÇAVUŞ SÖZLEŞME FESHİ HALİNDE TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

  Uzman çavuş sözleşme feshi, uzman çavuşların kendi isteği ile veya idare tarafından sözleşmenin sona…

29 Eylül 2023

İNANÇ SÖZLEŞMESİ NEDİR?

  İnanç sözleşmesi yasalarımızda açık bir şekilde düzenlenmemiştir. Ancak uygulamada ve öğretide "sözleşme özgürlüğü" ilkesi…

22 Eylül 2023

BAĞIŞLAMANIN GERİ ALINMASI NEDİR?

  Bağışlamanın geri alınması, bağış yapan kişilerin sonradan yaptıkları işlemden pişman olmaları neticesinde başvurmak istedikleri…

18 Eylül 2023

İPOTEK KALDIRMA NASIL YAPILIR?

İpotek kaldırma işleminin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi, hak kayıplarını önlemek açısından son derece önemlidir. Bu…

14 Eylül 2023

HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI NE DEMEK?

  Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu, Türk Ceza Hukuku'nda büyük bir öneme sahiptir. Bu uygulama,…

5 Eylül 2023

SİGORTA NEDİR?

Sigorta, yaşanma ihtimali olan tehlikeler ve riskler sonrası oluşacak maddi kayıplara karşı güvence altına alınmak…

23 Haziran 2023

Hakkımızda

Besler Hukuk

Avukat Caner Besler tarafından kurulan Besler Hukuk Bürosu; iş hukuku ve iş kazası avukatlığı başta olmak üzere, gayrimenkul avukatı, miras avukatı, boşanma avukatı olarak geniş bir hukuki yelpazede hizmet sunmaktadır.

Besler Hukuk Bürosu İstanbul’da faaliyetlerine başlamış, ilerleyen süreçte Türkiye’nin birçok farklı şehrinde müvekkillerine hizmetler sunmuştur. Merkezi İstanbul İli Kartal İlçesi’nde bulunan Besler Hukuk Bürosu, ülkemizin tamamında avukatlık faaliyetlerini sürdürmektedir.

İş Hukuku Avukatı

Kıdem ve ihbar tazminatı, maaş alacakları, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, AGİ alacağı, eşit davranmama tazminatı, kötü niyet tazminatı, sendikal tazminat, mobbing nedeniyle manevi tazminat ve her türlü işçilik alacakları iş mahkemesi avukatlarımızca tahsil edilmektedir.

İşçi avukatlığı kapsamında sitemizde kıdem ve ihbartazminat hesaplamayapılabilmektedir. En güncel verilerle kıdem tazminatı tavanını aşmayacak şekilde alacağınızın hesaplanmasına yardımcı olunmaktadır. Brüt ücret tutarınızı girmenizle birlikte hak etmiş olduğunuz kıdem ve ihbar tazminatınız hesaplanmaktadır.

İş Kazası Avukatı

İş kazasıgeçirmiş olan müvekkillerimiz ve yakınlarına iş kazası avukatı olarak her türlü desteği sağlamaktayız. İş kazasının işveren tarafından SGK’ya bildirilmediği durumlarda, gerekli başvuruları yapmaktayız. Maluliyet oranının belirlenmesi ve iş göremezlik maaşının bağlanması için gerekli işlemleri takip etmekteyiz.

SGK tarafından kazanın iş kazası olarak kabul edilmediği hallerde, iş kazası tespit davası açmaktayız. İş kazası tazminatı davalarında müvekkillerimizi temsil etmekte, gerekli maddi ve manevi tazminat hesaplamalarını yaptırarak, tazminat almalarına yardımcı olmaktayız.

Gayrimenkul Avukatı

Gayrimenkul avukatlığı hizmetlerimiz kapsamındatapu iptal ve tescil davası, kamulaştırmasız el atma davası, arsa payı düzeltim davası, muhdesatın aidiyeti davası, ortaklığın giderilmesi davası ve taşınmaz mülkiyetine ilişkin tüm davalar tarafımızca takip edilmektedir.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi vb. sözleşmeler tarafımızca hazırlanmakta, kentsel dönüşüm için gerekli işlemler yapılmakta ve tüm süreç boyunca hukuki danışmanlık hizmetleri verilmektedir.

Miras Avukatı

Mirastan mal kaçırmadurumlarının varlığı halinde, miras avukatı olarak tapu iptal ve tescil davası açmaktayız. Saklı payın ihlal edilmesi, mirasçılıktan çıkarma ve tenkis davaları gibi miras hukukuna ilişkin davalar da tarafımızca takip edilmektedir.

Vasiyetname, mirastan feragat sözleşmesi, ölünceye kadar bakma sözleşmesi vb. ölüme bağlı tasarruflara ilişkin hukuki metinler tarafımızca düzenlenmekte, bahsi geçen işlemlere ilişkin hukuki sorularınız cevaplandırılmaktadır.

Boşanma Avukatı

Boşanma avukatı olarak anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası tarafımızca takip edilmektedir. Katılma alacağı davası, nafakanın artırılması davası, velayetin değiştirilmesi davası gibi boşanmaya bağlı diğer davalarda da müvekkillerimizi temsil etmekteyiz.

Anlaşmalı boşanma protokolü, dava dilekçeleri ve gerekli her türlü evrak boşanma avukatlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Müvekkillerimizin karşı tarafın hileli ve kötü niyetli işlemleri ile zarar görmemesi için gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.

Avukata sorsayfamız ileistinaf nedirvb. her türlü hukuki sorularınız avukatlarımız tarafından cevaplanmaktadır. Mesai saatleri içerisinde online avukatlarımız, avukata sormak istediğiniz her türlü sorunuzu yanıtlandıracaktır. Avukata soru sormak için avukata sor sayfamızın en altındaki formu doldurmanız yeterlidir. Sorunuzun cevabını yine avukata sor sayfasından görebilir, farklı bir sorunuz varsa avukatlarımıza iletebilirsiniz.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.