Tapu iptal davası; bir taşınmazın hukuka aykırı olarak tapuya tescili halinde tapu kaydının mahkeme aracılığıyla düzeltilmesi için açılan dava türüdür. Bir mülkün miras ya da ticari akit yoluyla el değiştirmesi devredilen tapunun yetkili makamlar tarafından tescil edilmesine bağlıdır. Yapılan tescil tapuyu devralanı o taşınmazın resmi sahibi olduğunu gösterse bile bazı durumlarda yapılan tescil işlemine itiraz edilebilir.
Kardeşten mal kaçırma olarak da bilinen muris muvazaası, ailelerin tek bir çocuğa ya da sadece erkek çocuklarına miras bırakmak istemeleri nedeniyle uyguladıkları yöntemdir. Miras bırakan tapuda satış işlemi yapar fakat aslında taşınmazını bağışlamaktadır. Bu gibi durumlarda sözleşmelerin geçerlilik şartları arasında yer alan muvazaalı işlem olmaması şartı yerine getirilmediği için devir geçersiz olacaktır. Muvazaalı işlem sonucunda yapılan işlemden zarar gören veraset ilamındaki mirasçılar tenkis davası açabilecekleri gibi tapu iptal ve tescil davası da açabilirler. Muris muvazaasına ilişkin Yargıtay Kararları’nda bu tür durumlarda tapunun iptaline karar verilmesi gerektiği ifade edilmektedir;
“Mirasbırakanın kızları ile arasının bozuk olduğu, davalının tek oğlu olduğu, taşınmazın ara malik adına kayıtlı olduğu dönemde davalının kullandığı, mirasbırakanın mal satmaya ihtiyacının olmadığı, davalının alım gücünün bulunmadığı, bedeller arasında fahiş fark olduğu anlaşılmakla temlikin ara malik kullanmak suretiyle mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla yapıldığı anlaşılmakla davanın kabulüne karar vermek gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi doğru değildir.” (Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2016/17162 E. 2020/1514 K. 04.03.2020 T.)
Tapu iptal davası için herhangi bir genel zamanaşımı süresi ya da hak düşürücü süre öngörülmediğinden, aradan uzun yıllar geçse dahi açılabilir. Müvekkillerimiz tarafından zaman zaman 10 yıllık tapu bozulur mu? gibi sorularla karşılaşsak da çoğu davadan farklı olarak tapu iptal davası genellikle süreye tabi olmaksızın açılabilmektedir.
Taşınmazın büyüklüğü, taşınmazın niteliği, maddi değeri vb. gibi karakterine bakılmaksızın tapu iptal davalarına bakmakla görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Bu tür davalarda taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir. Birden fazla taşınmaza ilişkin olarak açılan tapu iptal davaları taşınmazlardan herhangi birinin bulunduğu yer mahkemesinde açılabilir.
Tapu iptal davaları ne kadar sürer sorusunun cevabı Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Muris muvazaası davası yani miras mahkemeleri için belirlenen hedef süre 730 gündür. Ancak bu süre mahkemenin iş yoğunluğu, uyuşmazlığın niteliği, toplanması gereken deliller vb. hususlara bağlı olarak artmakta ya da azalmaktadır. Bu nedenle tapu iptal davalarının ne kadar süreceğine dair kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak tapu iptal davalarının ortalama iki yıl içerisinde sonuçlanacağını söylemek mümkündür. Yerel mahkeme süreci bu şekilde olmakla birlikte, davanın istinaf süreci hakkında ayrıntılı bilgi için şu makalemizi inceleyebilirsiniz: İstinaf Mahkemesi Ne Kadar Sürer
Tapu iptal davasında genel bir zamanaşımı süresi söz konusu değildir. Tapu iptali için gerekçe olarak gösterilen hukuki sebebe göre zamanaşımı süresi değişmektedir. Yargıtay Kararları da bu doğrultudadır:
” Bir kısım davalıların zamanaşımı itirazında bulundukları da göz önüne alınarak davanın, dava konusu satış vaadi sözleşmesinin yapıldığı 07.06.1961 tarihinden 46 yıl sonra açılmasının TMK’nın 2. maddesine uygun düşmediği gerekçesiyle reddine karar verilmiş ise de tüm dosya kapsamından ve özellikle taraf tanıklarının beyanlarından satış vaadine konu yerin, sözleşmenin yapıldığı tarihten bu yana davacılar tarafından kullanıldığı anlaşıldığından, mahkemenin dürüstlük kuralına aykırı olarak dava açıldığı yönündeki gerekçesi yerinde olmadığı gibi bir kısım davalıların zamanaşımı itirazı da kötüniyete müsteniddir.” (Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2020/848 E. 2020/3141 K. 12.03.2020 T.)
Hata, hile, gabin ve ikrah gibi iradeyi sakatlayan nedenlerden birine dayalı olarak tapu tescil edilmişse, bu sebeplerin öğrenilmesinden itibaren bir yıllık hak düşürücü süre içerisinde tapu iptal davası açılmalıdır.
Gayrimenkulün aynına ilişkin tüm davalar, tapu kaydında taşınmazın mülkiyetinin sahibi kim gözüküyorsa o kişiye açılır. Kayıtlı malikinin ölmesi halindeyse davanın malikin mirasçılarına açılması gerekir.
Kural gereği taşınmaz mülkiyeti tescille kazanılır. Tescil için ise geçerli bir hukuki sebep ve tescil talebinin olması şarttır. Tescille kazanımlarda gerekli olan geçerli hukuki sebep genellikle taşınmaz satış sözleşmesidir. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılmasında kural tescille kazanma olmasına rağmen istisnai olarak tescilsiz kazanım halleri de mevcuttur. Bu haller 8049 sayılı Medeni Kanun’da miras, cebri icra, işgal, kamulaştırma, mahkeme kararları olarak sayılmıştır. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklı olarak da tapu iptali mümkündür.
Tapu tescili hukuka aykırı ise süresi içerisinde açılan dava sonucu bozulmaması mümkün değildir. Her türlü hileli tescil dava yoluyla ispat edilerek iptal edilebilir.
Kadastro tespiti yapılarak edinilen tapulara 10 yılı içerisinde dava açılarak itiraz edilebilir.
Yapılan tescil işlemi eğer geçerli olmayan sebepten veya gerçek olmayan bir sebebe dayanıyorsa yolsuz kabul edilir. Yolsuz tescil durumunda gerçek hak sahibi ile tapudaki hak sahibi uyumsuzluğunun düzeltilmesi için dava açılması zorunlu kılınmıştır. Yolsuz tescil aynı zamanda resmi belgede sahtecilik suçunu teşkil ediyorsa suç duyurusunda bulunmak da mümkündür.
Tapu tescil işlemi yapılmamış taşınmazlarda şayet mülk devlet hazinesine aitse ve taşınmazı kullanmakta olan kişi en az 20 senedir bu taşınmazı kullanıyorsa taşınmaza ücreti karşılığında öncelikli olarak sahip olabilme imkanına sahiptir. Bu şartlarda yapılan tescil işlemi aleyhinde dava açılabilmesi mümkün değildir. Önemli nokta en az 20 yıldır kullanılan taşınmazın devlet hazinesine mi yoksa özel kişilere mi ait olduğunun saptanmasıdır. Eğer mülk özel kişilere aitse bu durum başka biri tarafında izinsiz kullanım işgal olarak kabul edilir ve süresiz olarak dava açılabilmesi mümkündür.
Uzman çavuş sözleşme feshi, uzman çavuşların kendi isteği ile veya idare tarafından sözleşmenin sona…
İnanç sözleşmesi yasalarımızda açık bir şekilde düzenlenmemiştir. Ancak uygulamada ve öğretide "sözleşme özgürlüğü" ilkesi…
Bağışlamanın geri alınması, bağış yapan kişilerin sonradan yaptıkları işlemden pişman olmaları neticesinde başvurmak istedikleri…
İpotek kaldırma işleminin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi, hak kayıplarını önlemek açısından son derece önemlidir. Bu…
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu, Türk Ceza Hukuku'nda büyük bir öneme sahiptir. Bu uygulama,…
Sigorta, yaşanma ihtimali olan tehlikeler ve riskler sonrası oluşacak maddi kayıplara karşı güvence altına alınmak…
Avukat Caner Besler tarafından kurulan Besler Hukuk Bürosu; iş hukuku ve iş kazası avukatlığı başta olmak üzere, gayrimenkul avukatı, miras avukatı, boşanma avukatı olarak geniş bir hukuki yelpazede hizmet sunmaktadır.
Besler Hukuk Bürosu İstanbul’da faaliyetlerine başlamış, ilerleyen süreçte Türkiye’nin birçok farklı şehrinde müvekkillerine hizmetler sunmuştur. Merkezi İstanbul İli Kartal İlçesi’nde bulunan Besler Hukuk Bürosu, ülkemizin tamamında avukatlık faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kıdem ve ihbar tazminatı, maaş alacakları, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, AGİ alacağı, eşit davranmama tazminatı, kötü niyet tazminatı, sendikal tazminat, mobbing nedeniyle manevi tazminat ve her türlü işçilik alacakları iş mahkemesi avukatlarımızca tahsil edilmektedir.
İşçi avukatlığı kapsamında sitemizde kıdem ve ihbartazminat hesaplamayapılabilmektedir. En güncel verilerle kıdem tazminatı tavanını aşmayacak şekilde alacağınızın hesaplanmasına yardımcı olunmaktadır. Brüt ücret tutarınızı girmenizle birlikte hak etmiş olduğunuz kıdem ve ihbar tazminatınız hesaplanmaktadır.
İş kazasıgeçirmiş olan müvekkillerimiz ve yakınlarına iş kazası avukatı olarak her türlü desteği sağlamaktayız. İş kazasının işveren tarafından SGK’ya bildirilmediği durumlarda, gerekli başvuruları yapmaktayız. Maluliyet oranının belirlenmesi ve iş göremezlik maaşının bağlanması için gerekli işlemleri takip etmekteyiz.
SGK tarafından kazanın iş kazası olarak kabul edilmediği hallerde, iş kazası tespit davası açmaktayız. İş kazası tazminatı davalarında müvekkillerimizi temsil etmekte, gerekli maddi ve manevi tazminat hesaplamalarını yaptırarak, tazminat almalarına yardımcı olmaktayız.
Gayrimenkul avukatlığı hizmetlerimiz kapsamındatapu iptal ve tescil davası, kamulaştırmasız el atma davası, arsa payı düzeltim davası, muhdesatın aidiyeti davası, ortaklığın giderilmesi davası ve taşınmaz mülkiyetine ilişkin tüm davalar tarafımızca takip edilmektedir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi vb. sözleşmeler tarafımızca hazırlanmakta, kentsel dönüşüm için gerekli işlemler yapılmakta ve tüm süreç boyunca hukuki danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
Mirastan mal kaçırmadurumlarının varlığı halinde, miras avukatı olarak tapu iptal ve tescil davası açmaktayız. Saklı payın ihlal edilmesi, mirasçılıktan çıkarma ve tenkis davaları gibi miras hukukuna ilişkin davalar da tarafımızca takip edilmektedir.
Vasiyetname, mirastan feragat sözleşmesi, ölünceye kadar bakma sözleşmesi vb. ölüme bağlı tasarruflara ilişkin hukuki metinler tarafımızca düzenlenmekte, bahsi geçen işlemlere ilişkin hukuki sorularınız cevaplandırılmaktadır.
Boşanma avukatı olarak anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası tarafımızca takip edilmektedir. Katılma alacağı davası, nafakanın artırılması davası, velayetin değiştirilmesi davası gibi boşanmaya bağlı diğer davalarda da müvekkillerimizi temsil etmekteyiz.
Anlaşmalı boşanma protokolü, dava dilekçeleri ve gerekli her türlü evrak boşanma avukatlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Müvekkillerimizin karşı tarafın hileli ve kötü niyetli işlemleri ile zarar görmemesi için gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.
Avukata sorsayfamız ileistinaf nedirvb. her türlü hukuki sorularınız avukatlarımız tarafından cevaplanmaktadır. Mesai saatleri içerisinde online avukatlarımız, avukata sormak istediğiniz her türlü sorunuzu yanıtlandıracaktır. Avukata soru sormak için avukata sor sayfamızın en altındaki formu doldurmanız yeterlidir. Sorunuzun cevabını yine avukata sor sayfasından görebilir, farklı bir sorunuz varsa avukatlarımıza iletebilirsiniz.
Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.
Yorumları Görüntüle
yapı kooparatifinde üyeyim tapum eşimin adına kooparatif üyelerinden bir tanesi kooparatif başkanının çift imzalı şahsi senedi yalnız kooparatifin kaşesini basmış alacaklı senedi kooparatif üzerinden icra takibine koymuş kooparatif yöneticileri itiraz etmemmiş .bina bitti kullanımda fakat kooparatif başkanı kaçtı alacaklı tapu iptal davası açmış kazanabilirmi .kazanırsa benim tapu noolur.eşimin adına.
Binalar bitmediyse ve fesih davası açıldıysa kazanabilirler.
Merhaba, Babama ait evde 50 senedir oturmaktayım. Ancak kardeşim babam ölmeden önce vekalet alarak evi başka birine sözde satmış ve satın alan kişi bizden ecrimisil bedeli ve tahliye davası açınca öğrendim bu durumu. Hemen akabinde muris muvazası tapu iptal davası açtım. Zaten o ara babam da vefat etti. Dava devam etmekte bu arada bize açılan tahliye davası da erteleniyor. Ancak tahliye davasında son duruşmada keşif kararı çıkmış. Halbu ki tapu iptal davamızın sonucunun beklenmesi gerekmez mi? delillerimizde var bunun gerçek bir satış olmadığına dair. Merak ettiğim şudur tapu iptal davamız sonuçlanmadan evi satın alan kişinin bize açtığı tahliye davası sonuçlanır mı?Keşif için karar çıkması mantıklımıdı? Ne yapmamız gerekir? teşekkürler.
Avukatınız en doğru bilgiyi verecektir.
Merhabalar ,
Babam 5 yıl once bir ev aldı ve evin oarasını elden verdi karsı taraf ben kandırıldım paramı vermedin evimi geri ver dava acıcam diyor. Acıkcası biz evi ozamanlar uygun fiyata aldık çünkü çok değerli bir yerde değildi ancak son zamanlarda devlet dairelerinin evimizin cevresine kurulmasından ötürü evler değer kazandı buna istinaden karsı taraf bizden evi almak istiyor. Sizce böyle birşey söz konusu olurmu parayı elden ödediğimiz için sorun yaşar mıyız? Teşekkürler iyi çalışmaklar.
Bir şey olmaz. Merak etmeyin.
Merhaba ben ihaleden ev aldım.ihalenin feshi davası açılmıştı sonunda temyiz onama kararıyla dosya kapandı.Şimdi ise asliye hukuk mahkemesine ihtiyari tedbir talepli tapu iptal ve tescil davası açıldı ne yapmalıyım?
Bir avukatla davayı takip etmeniz gerek.
Merhaba ben bir ev aldım aldıgımda esler arasinda sorun varmis bilmiyodum satin aldiktan bir hafta sonra evi bana satan bosanma davasi acmis o es evin satildigini ogrendikten sonra tapu tescil iptal mahkemesi acmislar suan o evde oturuyolar nasıl cikarta bilirim mahkemenin sonuclanmasinimi bekleyecem satan benden sure istedi sure bitti ne yapmaliyim bide iptal olurmu aydinlatirsaniz sevinirim
Aile konutu şerhi yoksa zor görünüyor.
selam benim sorum2003 yılında kurra yoluyla paylaşmış olduk daha sonra 2007 yılında gaastro geçtiği aman mirasçılardan biri benim tarlanın birkısmını kendi üzerine yaptırmış tapu iptal davası aça bilirmiyim saygılarımla
Kadastroya itiraz için 10 yıllık zamanaşımı süresi mevcut.
merhaba dedem saglıgında babama 41 dönüm tarlayı bagış yapmış 1977 yılında babam 1988de vefat etti dedem 1992yılında vefat etti halamlar bizi mahkemeye verdiler mahkeme 4yıl sürdü 1996da sonuclanan mahkeme halamlara 12 dönüm yer verdi biz 1998 yılında halamlarla kendi aramızda paylaştık ben gecen yıl kardeşlerimden hisselerini alarak tapuyu üzerimne aldım parseli sorguladıgımda halalmların bize ait yeri işlediklerini gördüm haritacı getirip yerimi ölçtürdüm şimdi halamlar tyekrar tapu iptal davası actIar bana ait olan tapu iptal olurmu
Yeni dava için ileri sürdükleri gerekçe önemli.
İyi günler mütahit firmaya arsa satışımız oldu bi kaç yıl önce sattığımız yerden 2 parsel yer alıp normal bina yapacağını söyledi inşaatın uzayabilecegini kira desteğinde bulunamayacağını bizde risk almamak adına başka yerden 2 adet daire aldık şuan da bizden satın aldığı yere lüx bina yapıyor bu gibi durumda dava açma hakkımız var mı? Teşekkür ederim iyi günler.
Siz arsanızı sattıktan sonra yerine istediği gibi bina yapabilir.
Merhaba 3 kardesiz hisseli tapumuz vardi abim bizden habersiz hissesini satmış onalim davasi actik bi şekilde karsi tarafla anlaştık yani bizim evin ucte ikisi ablamla bende ucte biri de baska bi kadindaydi ben kadina apart verdim oda bana ucte bir hissesini verdi aradan 5 yıl gecti karsi tarafin avukati tapu kaydi talep etmis tapudan herhangi birsey olur mu tapu iptal davasi acarlar mi acarlarsa bir sey tutturabilitler mi bizim herseyimiz yasal di apart verdim ayni gun ayni kisiye karsiliginda evin hissesini aldim
Hukuka aykırı bir şey yok dava açamaz.
Merhaba yeni kat mülkiyetli 2 katlı ev aldık hocam. Yanlız pandemiden dolayı kiracılar göstermiyor diye evi göstermediler yanındaki evle aynı olduğunu söylediler kapısı mobilyası benim için önemli değil içini komple tadilat etcem diye tapuyu aldım. Kiracının numarasını verdiler aradım ev benim dedi çıktı meğer akrabalarmış davalıķlar büyük ihtimalle tapu iptali olurmu dava açabilirlermi bana.
Siz durumu bilmediğinizden açsalar da kazanamazlar.