Skip to content

NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI

nüfus kaydı düzeltme davası

 

İnsanların doğumları ile birlikte aile kütükleri ortaya çıkmaktadır. Buna nüfus kütükleri de denmektedir. Yerleşim adreslerinden, aile bağlarına kadar olan bilgiler burada saklanır. Zamanında yapılan basit harf hatalarından, mensup olunan dinin değiştirilmesinden, medeni halin değişmesine, cinsiyet değişikliğine kadar farklı nedenlerle insanlar bu dava yoluna başvurma ihtiyacı duyuyor. Bizde bu makalemizde nüfus kaydının düzeltilmesi davası hakkında bilgi vermeye çalıştık.

Aile Kütüklerinde Yani Nüfus Kayıtlarında Yer Alan Bilgiler

  • 11 haneli T.C kimlik numarası
  • Kayıtlı bulunulan il, ilçe, köy veya mahalle adı, cilt, aile, birey sıra numarası,
  • Kişinin adı, soyadı, cinsiyeti, baba adı, ana adı ve soyadları, daha önceden evli kadın varsa önceki soyadları,
  • Doğum yeri ile gün, ay ve yıl olarak tam tarihi ve kütüğe kayıt tarihi,
  • Evlenme, boşanma, soy bağı kurulması, ölüm, vatandaşlık kazanımı ya da kaybı gibi kişisel durumlardaki değişiklikler veya yetkili makamlarca yapılan değişiklikler,
  • Dini,
  • Medeni Hali,
  • Yerleşim yeri adresi ve fotoğraf.

Kimi zaman nüfus kayıtları tutulurken, ilk kez yazılırken (yeni doğan bebeğin adının yanlış yazılması gibi), yeniden düzenlenirken veya herhangi bir başka nedenle yanlış (soyadının alay konusu olması, ismin anlamının kötü olması gibi nedenlerle) yazılmışsa kişilerin nüfus kaydının düzeltilmesi davaları açabilme imkanları vardır.

Nüfus kaydının düzeltilmesi davasına örnek olarak, nüfus müdürlüklerinde yapılan maddi hata halleri (örneğin Deniz isimli erkek bebeğin nüfus müdürlüğünde cinsiyetinin kız olarak görünmesi.), çocukların başka akrabalar üzerine yazdırılması (örneğin asker kaçağı babanın doğan çocuğunu babasının nüfus kaydına yazdırması) gibi durumlarda nesebin belirlenmesi için nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davası açılabilir. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasıyla birlikte miras başta olmak üzere kişiler hukuki açıdan birçok menfaat elde edebileceklerdir.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Kime Karşı Açılır?

Kayıt düzelttirmek isteyen kişi ile hukuki menfaati bulunan tüm ilgililer ilgili Nüfus Müdürlüğünü davalı gösterilerek dava açabilir.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası için Yetkili ve Görevli Mahkeme

Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında konu örneğin soyadının yanlış yazılmasından kaynaklı ise davalının yani nüfus müdürlüğünün bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili ve görevlidir. Yani davalının yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi yetkili ve görevlidir.

Türkiye’de Oturan Yabancıların Nüfus Kayıtları Nasıl Tutulur?

Herhangi bir nedenle en az 6 ay süreli oturma izni alan yabancılar, Nüfus Genel Müdürlüklerince yabancılar kütüğüne yazdırılır. Bununla birlikte yabancılar nüfusla alakalı tüm işlemlerini bu müdürlüklerde hallederler.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davası Çeşitleri

-İsim değiştirme davası,

-Soyisim değiştirme davası,

-Yaş değiştirme davası,

-Din değiştirme davası,

-Babalık davası,

-Gaiplik davası,

-Cinsiyet düzeltme davası,

-Soybağının reddi davası dahil olmak yukarıda sayılan tüm davaların açılabilmesi için öncelikle bir hukuki yararın olması şarttır.

İsim değiştirme davası ve soy isim değiştirme davası diğer makalelerimizde ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

Bunlar dışındaki gaiplik davası kendisinden haber alınamayan ve ölümüne kesin gözüyle bakılan kişiler için o kişinin mirasçıları tarafından açılır. En son haber alınan tarihten itibaren beş yıl geçmiş olması ve gaiplik kararının verilmesi gereklidir.

Ayrıca cinsiyet düzeltilmesi davasında ise cinsiyeti yanlış yazılan veya cinsiyet değiştirenlerin bu davayı açabilmesi için: ergin olmak, sağlık kurulu raporunun bulunması ve bekar olması şarttır.

Din değişikliği talepleri dışında aynı konuyla alakalı nüfus kaydının düzeltilmesi davası sadece 1 kere açılabilir.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davalarında İspat

Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında davayı açan taraf her türlü belge ile ispat yükünü yerine getirebilir. Ayrıca hakim tarafların mahkemeye sunmuş oldukları deliller dışında, dava aynı zamanda kamu düzenine ilişkin olduğu için delillerin doğruluğuyla ilgili gerekli araştırmaları yapmak zorundadır.

Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davasında Zamanaşımı

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası herhangi bir zaman aşımına ya da hak düşürücü süreye tabi değildir. Dolayısıyla istenildiği zaman bu dava açabilir.

Davanın karara bağlanmasıyla birlikte kararın nüfus kaydına işlenebilmesi için mahkeme kararına itiraz edilmemiş ve kararın kesinleşmesi gereklidir. Kesinleşmeyle birlikte mahkeme nüfus müdürlüğüne müzekkere göndererek nüfus kaydını düzelttirecektir.

Sizde Nüfus Kaydının Düzeltilmesi Davalarıyla alakalı aklınıza takılan diğer tüm sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

0 0 oylar
İçeriği Oylayın

İlgili Makaleler

Abonelik
Bildir
guest
37 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Gülgezpeker
Gülgezpeker
3 yıl önce

Merhaba bizim şöyle bir sorunumuz var yeğenim 1968 doğumlu elinde de kimliği var nüfus cüzdanı ancak annesinin vefatında öğrenildi ki annesinin nüfus listesinde gözükmüyor Ancak annesinin ismi nüfus cüzdanında gözükmekle birlikte kayıtlarda anne olarak hiç kimse gözükmüyormuş bunun için ne yapılabilir çok değişik bir konu şimdiden teşekkür ederim

İşler bayrak
İşler bayrak
3 yıl önce

Isim degisticem

aysegumus.33@gmail.com
aysegumus.33@gmail.com
3 yıl önce

Merhaba, Soy tesbiti davasında baba üzerine kayıtlı olmayan dede bir kardeşler bizi davalı olarak göstermiş. Mahkemeyi kazandıklarında biz mahkemeye herhangi bir ücret verir miyiz?

behişti
behişti
4 yıl önce

Yeni kimlik te ana adı baba adı ne olur?
ben doğduğumda 20 günlükken babam ölmüş .bir yaşındaki abimle ben nüfusa düşmemi
şiz. iki yıl sonra nüfus bizi ölmüş adamın üstüne kayıt olmaz demiş. bunları piç defterine yazabiliriz demiş. amcam da bu durumda beni ve abimi kendi üzerine yazdırmış. şimdi memurum 50 yaşındayım kimliğimde anababa kısmı değişmedi. ancakk geçen yıl amcam vefat etti. mirastan bana ve abime amcamın çocukları vermek istemediler.ve amcamın hanımı da bizi çok sevmesine rağmen çocuklarından korkup, bizi evlatlıktan çıkarmak için mahkemeye vermek istiyor. yapabilir mi? kimliksiz mi kalacağız, biz ne yapmalıyız.. teşekkürler..

Gurbet Kuşları
Gurbet Kuşları
4 yıl önce

Merhaba yaşımı büyütmek için dava açtım 2. duruşmada karar verildi ve onaylandı ama.adlı tatil girdiği için ve hakim kararı imzalamadigi için yaşımı duzeltemedik nişanlım yurtdışında yaşıyor benimde oraya gitmem ve yaşamam için 21 yaşında olmam gerektiği için yaşı büyüttük suan karar verilmediği için nikah olamıyoruz Eylül 15 gibi karar eve gelir dediler ama o kadar vaktimiz sorum şu eğer biz nikah olursak şimdi bir sorun olur mu aile cuzdani da degisirmi kimlikle beraber çünkü eylul 15 gibi dedi bize mahkeme

Popüler Konular