Bir mesleğin sürekli olarak yürütülmesi veya aynı işte çalışılması neticesinde iş sebebiyle vücutta ortaya çıkan rahatsızlıklar meslek hastalığı olarak adlandırılır. İş kazası tanımı gereği tek ve ayırt edici bir olay neticesinde gerçekleşirken meslek hastalığı daha uzun bir sürece yayılmaktadır. Bu hastalık bedensel olabileceği gibi işin vermiş olduğu zarara göre ruhsal veya zihinsel bir rahatsızlık da olabilir. Çalışanın vücudundaki hastalık kalıcı veya geçici olabilir. Bu hastalık nedeniyle tazminat davası sonucunda sigortalının çektiği sıkıntıyı ve iş gücü kaybını karşılamak amacıyla maddi ve manevi tazminata hükmedilir. İş hukuku avukatlık hizmetimiz hakkında detaylı bilgiye İş Hukuku Avukatı sayfasından ulaşabilirsiniz.
Sigortalının her hastalığı bu kapsamda değerlendirilemez. Hastalığın, meslek hastalığı olarak nitelendirilmesi için aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir.
Sosyal Sigorta Sağlık İşlemleri Tüzüğü’nde sayılan meslek hastalıkları başlıkları şunlardır:
Her başlığa ilişkin hastalıklar ilgili tüzükte tek tek yazılmıştır.
Mesleki hastalıklar hastaneleri ve Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş devlet hastanelerinde hastalığı bulunan işçi adına sağlık kurumu raporu düzenlenir. Bu rapor ve raporu esas teşkil eden tıbbi dökümanlar SGK tarafından incelenir. İnceleme sonucunda meslek hastalığına yakalanan kişinin hastalığı ve maluliyet oranı tespit edilir. Yapılan bu tespit SGK tarafından hastalığa yakalanan kişiye SGK tarafından gelir bağlanıp bağlanmayacağı, bunun miktarı ve açılacak tazminat davası sonucunda verilecek tazminat bedelinin belirlenmesinde çok önemlidir. SGK Sağlık Kurulu’nun yapmış olduğu tespitlere karşılık SGK Yüksek Sağlık Kurulu’na itiraz edilebilir. SGK Yüksek Sağlık Kurulu’nun vermiş olduğu karar SGK açısından kesindir. Ancak açılacak tazminat davasında itiraz edilmesi üzerine Adli Tıp Kurumu tarafından inceleme gerçekleştirilir.
İşçinin sahip olduğu hastalık meslek hastalığı olarak nitelendirilmezse tespit davası açılması gerekmektedir.
Meslek hastalığının sonucunda sigortalı kişinin tedavi masrafları, çalışmadığı süreçte yoksun kaldığı kazancı, ileride çalışma gücünün eksilmesinden dolayı düşecek ekonomik menfaatleri maddi tazminat davası ile talep edilir. Bu dava sonucunda ödenecek miktar SGK’nın ödediği miktardan eksik kalan tutar ile sınırlıdır. Bu tutar hesaplanırken işçinin en son aylık geliri, işçi ve işverenin kusurlarının oranı ve tabiki maluliyeti oranı olmak üzere üç unsur göz önünde bulundurulur.
Hastalık sonucunda çekilen ruhsal acı, ızdırap ve elem sebebiyle işçi tarafından işverenden manevi tazminat talep edilebilir. Manevi tazminat yalnızca hastalığa yakalanan sigortalı tarafından değil bu hastalık sebebiyle manevi olarak zarar gören yakınları tarafından da talep edilebilir. Manevi tazminatın hesaplanmasında hastalığın oluşmasındaki kusurların oranı, tarafların gelirleri, kişinin çektiği acı gibi unsurlar göz önünde tutulur.
Meslek hastalığı sonucunda sigortalının ölmesi halinde, ölen sigortalının yaşamında kendisine destekte bulunduğunu ispatlayan herkes tarafından maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
Meslek hastalığı nedeniyle açılacak olan tazminat davalarında herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için hem iddia hem de savunmanın bir avukat tarafından yapılması gerekmektedir.
Meslek hastalığı tazminat davasında zaman aşımı süresi 10 yıldır. Bu süre zararın ve zarar verenin öğrenildiği tarihten itibaren işlemeye başlar.
Uzman çavuş sözleşme feshi, uzman çavuşların kendi isteği ile veya idare tarafından sözleşmenin sona…
İnanç sözleşmesi yasalarımızda açık bir şekilde düzenlenmemiştir. Ancak uygulamada ve öğretide "sözleşme özgürlüğü" ilkesi…
Bağışlamanın geri alınması, bağış yapan kişilerin sonradan yaptıkları işlemden pişman olmaları neticesinde başvurmak istedikleri…
İpotek kaldırma işleminin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi, hak kayıplarını önlemek açısından son derece önemlidir. Bu…
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu, Türk Ceza Hukuku'nda büyük bir öneme sahiptir. Bu uygulama,…
Sigorta, yaşanma ihtimali olan tehlikeler ve riskler sonrası oluşacak maddi kayıplara karşı güvence altına alınmak…
Avukat Caner Besler tarafından kurulan Besler Hukuk Bürosu; iş hukuku ve iş kazası avukatlığı başta olmak üzere, gayrimenkul avukatı, miras avukatı, boşanma avukatı olarak geniş bir hukuki yelpazede hizmet sunmaktadır.
Besler Hukuk Bürosu İstanbul’da faaliyetlerine başlamış, ilerleyen süreçte Türkiye’nin birçok farklı şehrinde müvekkillerine hizmetler sunmuştur. Merkezi İstanbul İli Kartal İlçesi’nde bulunan Besler Hukuk Bürosu, ülkemizin tamamında avukatlık faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kıdem ve ihbar tazminatı, maaş alacakları, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, AGİ alacağı, eşit davranmama tazminatı, kötü niyet tazminatı, sendikal tazminat, mobbing nedeniyle manevi tazminat ve her türlü işçilik alacakları iş mahkemesi avukatlarımızca tahsil edilmektedir.
İşçi avukatlığı kapsamında sitemizde kıdem ve ihbartazminat hesaplamayapılabilmektedir. En güncel verilerle kıdem tazminatı tavanını aşmayacak şekilde alacağınızın hesaplanmasına yardımcı olunmaktadır. Brüt ücret tutarınızı girmenizle birlikte hak etmiş olduğunuz kıdem ve ihbar tazminatınız hesaplanmaktadır.
İş kazasıgeçirmiş olan müvekkillerimiz ve yakınlarına iş kazası avukatı olarak her türlü desteği sağlamaktayız. İş kazasının işveren tarafından SGK’ya bildirilmediği durumlarda, gerekli başvuruları yapmaktayız. Maluliyet oranının belirlenmesi ve iş göremezlik maaşının bağlanması için gerekli işlemleri takip etmekteyiz.
SGK tarafından kazanın iş kazası olarak kabul edilmediği hallerde, iş kazası tespit davası açmaktayız. İş kazası tazminatı davalarında müvekkillerimizi temsil etmekte, gerekli maddi ve manevi tazminat hesaplamalarını yaptırarak, tazminat almalarına yardımcı olmaktayız.
Gayrimenkul avukatlığı hizmetlerimiz kapsamındatapu iptal ve tescil davası, kamulaştırmasız el atma davası, arsa payı düzeltim davası, muhdesatın aidiyeti davası, ortaklığın giderilmesi davası ve taşınmaz mülkiyetine ilişkin tüm davalar tarafımızca takip edilmektedir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi vb. sözleşmeler tarafımızca hazırlanmakta, kentsel dönüşüm için gerekli işlemler yapılmakta ve tüm süreç boyunca hukuki danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
Mirastan mal kaçırmadurumlarının varlığı halinde, miras avukatı olarak tapu iptal ve tescil davası açmaktayız. Saklı payın ihlal edilmesi, mirasçılıktan çıkarma ve tenkis davaları gibi miras hukukuna ilişkin davalar da tarafımızca takip edilmektedir.
Vasiyetname, mirastan feragat sözleşmesi, ölünceye kadar bakma sözleşmesi vb. ölüme bağlı tasarruflara ilişkin hukuki metinler tarafımızca düzenlenmekte, bahsi geçen işlemlere ilişkin hukuki sorularınız cevaplandırılmaktadır.
Boşanma avukatı olarak anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası tarafımızca takip edilmektedir. Katılma alacağı davası, nafakanın artırılması davası, velayetin değiştirilmesi davası gibi boşanmaya bağlı diğer davalarda da müvekkillerimizi temsil etmekteyiz.
Anlaşmalı boşanma protokolü, dava dilekçeleri ve gerekli her türlü evrak boşanma avukatlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Müvekkillerimizin karşı tarafın hileli ve kötü niyetli işlemleri ile zarar görmemesi için gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.
Avukata sorsayfamız ileistinaf nedirvb. her türlü hukuki sorularınız avukatlarımız tarafından cevaplanmaktadır. Mesai saatleri içerisinde online avukatlarımız, avukata sormak istediğiniz her türlü sorunuzu yanıtlandıracaktır. Avukata soru sormak için avukata sor sayfamızın en altındaki formu doldurmanız yeterlidir. Sorunuzun cevabını yine avukata sor sayfasından görebilir, farklı bir sorunuz varsa avukatlarımıza iletebilirsiniz.
Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.
Yorumları Görüntüle
Geçirdiğim bel ameliyati sonrası Meslek hastalıkları hastanesinden heyet raporu aldım meslek hastalığı tanısı konuldu bu durumda ne yapmalıyım.
Oran çıktıysa tazminat davası açabilirsiniz.
Merhabalar ben 14 yıldır bi fabrikada çalışıyordum fakat ayak topuklarimda sinir sıkışması oluştu çok fazla ayakta duramıyorum ağrıdan el ve ayaklarda yanmalar oluştu. Meslek hastalığı için dava acabilirmiyim birde dava açsam bile sicile işleniyor muş ilerde iş bulamayabiliyormuşuz ne kadar doğru yardımcı olursanız sevinirim
SGK'ya meslek hastalığı bildiriminde bulunun. Sicile işlenme diye bir şey söz konusu değil.
6 yildir jant fabrikasinda calisiyorim 3 sene once hastanede el bilegimde m67.4-ganglion tehsisi koyuldu ve amilliyat oldum. Amilliyatan sonra 3 ay icinde agirlik taşımaktan bilegim ayni hastalik belirdi yine ayni tehsis koyundu dava acsam meslek hastaligindan sayilirmi.
Yaptığınız iş ile alakalı olduğunu ispatlayabilirseniz sayılır.
Merhaba. Ben çalıştığım iş yerinde bir iş kazası yaptım. Sağ ayağım yarım tonluk parça düştü. Çoklu kırık meydana geldi. Beni farklı bir bölüme aldılar ve ayağım zorluyor. Bu durumu anlatıp farklı bir bölüm talep ettim. Daha uygun yerler olmasına rağmen yapacak bir şey yok dediler. Eski yerime verin dedim oradada 2 iş kazası geçirdin veremeyiz dediler. Bu durumda haklarım nedir inanın bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
İş kazası nedeniyle işçinin hakları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Merhaba ben 2 yıl 4 ay mmk mollaoğlu limit liman işletmeciliğinde işaretçi sapancı olarak çalıştım ise giriş raporlarım mevcut çalışmaya başladıktan 1 buçuk yıl sonra işitme de sıkıntılarım oldu sürekli değişen odyolok tezleri aldım % 18 25 ve 34 gibi bera testinde girdim 60 desibel altı anlama zorluğu ve % 34 rapor aldım devlet hastahanesinden ssk başvurdum Ankara mesleki hast.de de muayene oldum ssk raporumu melek hastaligi olarak değerlendirmesi rapora itiraz ettim onada red geldi sizce melek hastaligi tespit davası açsam kazanirmiyim
Tıbbi bir konu olduğu için net bir şey söylemek zor. Ancak denemenizde fayda var.
Market çalışanıyım kurumsal Bı markette magaza muduru olarak çalışıyorum çok baskı nedeniyle ve cok sorumluluk yuklenmesınden markete her gireni hırsız gıbı goruyorum. Ağır kaldırma sebebıylede boynumda ve belimde fıtık başlangıcı var agır yuk paletlerını çekiyorum bayanım bu arada bende hukuki yollardan hakkımı arayabılırmıyım.
SGK'ya meslek hastalığınızı bildirin. Maluliyet çıkarsa dava açabilirsiniz.
Isveren zmmi vermiyo devletin verdini ne yapmam lazım
İşten çıktığınızda eksik ödenen ücretleriniz için dava açabilirsiniz.
Bu isyerinde patronun kardasi var mudur diye tam piskolojik biri kafa yormadan tansiyon ve seker hastası oldum isitme kaybıda var ben bu isyerini dava acma hakkim varmi birde engelli oldum 57 oranla raborum var
Tansiyon ve şeker hastalığının meslek hastalığı olarak değerlendirilmesi zor.
MERHABA İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM BEN BİR FİRMADA CNC MAKİNASIDAN BÜKÜM YAPMAKTAYIM VE BÜKÜM YAPMADAN ÖNCE GELEN SİPARİŞLER ÖLÇÜSÜNDE VE KALINLIĞINDA 1 METREDEN 3 METREYE KADAR 6 KADAR AĞIRLIĞINDAKİ SAÇLARI MANUEL OLARAK İNSAN GÜÇÜ İLE ÇEKİP PARCALAYARAK BÜKÜM YAPMAKTAYDI VARDİYE ARKADAŞIMLA YANİ TOPLAMDA 2 KİŞİ BU NETİCEDE ZORLANMA VE AĞIR KALDIRMA SONUÇU GÖBEK FITIĞI OLDUM VE AMALİYAT OLDUM VE 30 GÜN RABORLU OLARAK ÇALIŞMADIM VE İŞ BAŞ YAPTIĞIMDA AYNI İŞLE DEVAM AYNI ŞEKİLDE ÇALIŞMAYA BAŞLADIM VE 2 AY SONRA AYNI ŞEKİLDE TEKRAR GÖBEK FITIĞI MEYDANA GELDİ VE AYRICA 3 ADET BOYUN FITIĞI VE DÜZLEŞME İKİ KOLUMDA TENİSÇİ TİRSEĞİ OLUŞTUŞ BENİM MESLEK HASTALIĞINA VE İŞ VERENE TAZMİNAT AÇMA HAKKIM VARMI KISACAYOL GÖSTEREBİLİRMİSİNİZ ŞİMDİDEN TEŞEKÜR EDRİM.
SGK'ya meslek hastalığı bildiriminde bulunun. Maluliyet çıkarsa dava açabilirsiniz.
Kolay gelsin. babamı 2002 yılında Lösemi (AML) nedeniyle kaybettim.küçük esnaftı yanında çalışanı yoktu. babam marangozdu, primini bile dolduramadan vefat etti. ayrıca dün ölüm belgesine ölüm nedeni olarak KML (KRONİK LÖSEMİ) yazılmış olduğunu farkettim. yanlış tedavi mi uygulandı acaba diye de içime kurt düştü. bu olayda herhangi bir ihmal olabilir mi? ne tür haklarım vardır? yardımcı olursanız sevinirim.
Zamanaşımı süresi dolmuş.