İstifa eden işçinin hakları sanılanın aksine oldukça fazladır. İş yerinde yaşadığı olumsuzluklar veya daha iyi bir iş bulması nedeniyle her gün bir çok işçi istifa ediyor. Çoğu kişi kendi işten çıktığında hiçbir tazminat veya işçi hakkını alamayacağını düşündüğünden kanuni haklarından yararlanamıyor. Bilinenin aksine istifa eden işçinin tazminat ve diğer işçilik haklarını alması mümkün. İstifa eden işçinin haklarını sizin için derledik. İş hukuku avukatlık hizmetimiz hakkında detaylı bilgiye İş Hukuku Avukatı makalesinden ulaşabilirsiniz.
İşten ayrılmak istediğinizde kıdem tazminatı alabilmeniz için en az bir yıl süre ile iş yerinde çalışmış olmanız şarttır. Ayrıca İş Kanunu uyarınca “haklı neden” olarak kabul edilen istifa sebeplerinden birini gerekçe olarak göstermeniz gerekir. İşçi için haklı istifa nedenlerinden en yaygın olanı ücret ve diğer işçilik haklarının eksik ödenmesi veya hiç ödenmemesidir. Aşağıdaki başlıklarda belirttiğimiz işçi haklarından herhangi birinin eksik ödenmesi halinde haklı nedenle istifa edebilirsiniz. Bu durumda istifa eden işçinin hakları ile kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Bunlara ilaveten;
Bunların dışında iş yerinde uğramış olduğunuz herhangi bir haksızlık ya da kanuna aykırı bir uygulama da haklı istifa nedeni olarak kabul edilebilir. Bu nedenle uzman bir işçi avukatından hukuki destek almanızda fayda vardır.
Haftalık mesai saatlerinizin toplamı 45 saati aşıyorsa kanunen fazla çalışıyorsunuz demektir. Bu süreyi hesaplarken mola sürelerini düşmeniz gerekiyor. Örneğin 09.00 – 18.00 saatleri arasında 1 saat öğle molası vererek haftada 6 gün çalışıyorsanız; Günlük 8 saat X 6 gün = 48 Saat çalışıyorsunuz demektir. Bu durumda her hafta 3 saat fazla çalışma ücretine hak kazanıyorsunuz. Bunun dışında günlük 11 saatten fazla çalışmanız veya 20.00-06.00 saatleri arasında 7,5 saatten fazla çalışmanız halinde de fazla çalışma ücretine hak kazanırsınız.
Fazla çalışma ücretine hak kazanmanız halinde işvereninizin saatlik ücretinizin % 150 ‘si tutarında size ödeme yapması gerekir. Fazla çalışma ücretinizin ödenmemesi veya eksik ödemesi halinde işten çıkabilir istifa eden işçinin hakları ile kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Buna ilaveten çalıştığınız süre boyunca ödenmeyen fazla çalışma ücretlerinizin tamamını bankalarca verilen en yüksek faizi ile birlikte alabilirsiniz.
Ülkemizdeki ulusal bayram ve genel tatil günleri 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 15 Temmuz, 30 Ağustos, 29 Ekim ve dini bayramlarımıza denk gelen günlerdir. Sözleşmenizde resmi tatil günlerinde çalışma yapacağınıza dair hüküm yoksa bu günlerde çalışmak zorunda değilsiniz. Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmanız halinde o gün kaç saat çalıştığınıza bakılmaksızın bir günlük ücretiniz kadar ilave ücret işvereniniz tarafından ödenmelidir.
Ulusal bayram ve genel tatil ücretinizin ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde haklı nedenle işten çıkabilir ve istifa eden işçinin hakları ile kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Buna ilaveten çalıştığınız süre boyunca ödenmeyen ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinizin tamamını bankalarca verilen en yüksek faizi ile birlikte alabilirsiniz.
İş yerinde;
İşvereniniz tarafından yıllık izne hak kazandığınız tarihten itibaren bir yıl içerisinde yıllık izin hakkınız kullandırılmadığı takdirde, işten çıkabilir ve istifa eden işçinin hakları ile kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Ayrıca kullandırılmayan yıllık izin süreniz kaç günse o kadar güne karşılık gelen ücretinizi alabilirsiniz.
Asgari geçim indirimi; işçiler ve işçilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler için uygulanan gelir vergisi indirimidir. Asgari geçim indirimi evli olup olmamanıza, eşinizin çalışıp çalışmamasına ve çocuk sayınıza göre değişik tutarlarda her yıl yeniden belirlenir. 2018 yılı için belirlenen AGİ tutarlarına yukarıdaki tabloda yer verilmiştir.
Tabloda medeni durumunuza göre belirtilen tutarlarda asgari geçim indiriminin her ay size ödenmesi gerekir. Aksi takdirde iş akdinizi haklı nedenle feshederek istifa eden işçinin hakları ile kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Buna ilaveten çalıştığınız süre boyunca eksik ödenen asgari geçim indirimi tutarlarını da alabilirsiniz.
Her işçiye yedi günlük çalışma süresi içerisinde 1 gün (24 saat kesintisiz olarak) izin verilmesi gerekmektedir. Hafta tatiliniz olan günde çalışmanız halinde günlük ücretinizin % 50 fazlası tutarında hafta tatili ücreti tarafınıza ödenmelidir. Günlük ücretinizin 100 TL olduğunu düşünürsek, hafta tatilinde çalışmasanız dahi ödenecek olan 100 TL’ye ilaveten günlük ücretinizin % 50 fazlası olan 150 TL’nin ayrıca ödenmesi gerekmektedir.
Hafta tatili ücretlerinizin % 50 zamlı bir şekilde ödenmemesi halinde istifa eden işçinin hakları ile kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Ayrıca çalıştığınız süre boyunca eksik ödenen hafta tatili ücretlerinizi de bankalarca verilen en yüksek faizi ile birlikte alabilirsiniz.
İşveren haklı bir sebep bulunmadıkça işçileri arasında ayrım yapamaz, tüm işçilere tanıdığı haklardan yalnızca bir veya birkaç işçiyi mahrum bırakamaz. İşverenin en sık görülen eşit davranma ilkesine aykırı uygulamaları şunlardır;
Bu ve bunlara benzer hallerin varlığın halinde iş akdinizi haklı nedenle feshedebilir ve istifa eden işçinin hakları ile kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.. Ayrıca eşit davranma yükümlülüğüne aykırı hareket eden işvereninizden 4 aylık ücretiniz tutarında tazminat talep edebilirsiniz.
İşveren sendikalı işçilerle sendikasız işçiler arasında çalışma şartları bakımından herhangi bir ayrım yapamaz (toplu iş sözleşmesi hükümleri dışında). Hiçbir işçi sendikaya üye olduğu gerekçesi ile işten çıkarılamaz, sendikal faaliyetlerde bulunduğu için farklı bir muameleye tabi tutulamaz.
Sendikalı olmanız nedeniyle işveren tarafından bu benzeri uygulamalara maruz bırakılmanız halinde işten çıkarak istifa eden işçilerin hakları ile kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Ayrıca en az bir yıllık ücret miktarınız kadar da sendikal tazminat alabilirsiniz.
Mobbing genellikle işçinin istifa etmesi veya başkaca bir amaçla işçinin üzerinde sistematik bir şekilde baskı kurulmasıdır. Mobbing kapsamına girebilecek en yaygın davranışlar; işçinin sürekli yüksek sesle azarlanması, diğer işçilerden izole edilmesi, sürekli eleştirilmesi, hakkında söylentiler çıkarılması, hoş olmayan imalarda bulunulması, anlamsız ve aşağılayıcı işler verilmesi, sürekli görev yerinin değiştirilmesi vb. davranışlardır.
İş yerinde bu kapsamda değerlendirilebilecek davranışlarla karşılaşmanız halinde, haklı nedenle iş akdinizi feshederek istifa eden işçinin hakları ile kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Ayrıca maruz kaldığınız psikolojik şiddetin ağırlığına göre yüklü miktarlarda manevi tazminat da talep edebilirsiniz.
İşvereninize işten ayrılmak istediğinizi söylediğinizde istifa dilekçesini doldurmanızı isteyecektir. Yukarıda bahsettiğimiz durumlardan herhangi biri söz konusu ise işten ayrılırken hiçbir belgeye imza atmak zorunda değilsiniz. Ayrıca belirli bir süre önceden işvereninize işten çıkacağınızı bildirme zorunluluğunuz da bulunmamaktadır. Bu nedenle tamamen işveren lehine düzenlenmiş olan ve hiçbir gerekçe yokken işten çıkmak istediğiniz anlamını içeren istifa dilekçesi örneklerini imzalamayın.
İstifa dilekçesi imzalasanız dahi dilekçenizde fesih nedenine ilişkin genel ifadelere yer verilmişse kıdem tazminatını ve istifa eden işçinin haklarını almanız mümkündür. Ayrıca kıdem tazminatı dışındaki ücret ve diğer işçilik haklarınız için dava açmanız her durumda mümkündür. Hak kaybına uğramamanız açısından işten çıkmaya karar verdiğinizde iş hukuku alanında uzman bir işçi avukatından hukuki destek almanızı tavsiye ederiz. İş hukuku alanında uzman olan avukatınız gerekli hukuki gerekçeleri içerir fesih bildirimini sizin adınıza düzenleyerek işverene gönderecektir. Bu şekilde alacaklarınızın tamamı için faiz işlemeye başlayacağı gibi neden işten ayrıldığınız da şüpheye yer bırakmayacak şekilde delillendirilmiş olacaktır. İş kazası hakkında bilgi almak için şu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz: İş Kazası Avukatı
Uzman çavuş sözleşme feshi, uzman çavuşların kendi isteği ile veya idare tarafından sözleşmenin sona…
İnanç sözleşmesi yasalarımızda açık bir şekilde düzenlenmemiştir. Ancak uygulamada ve öğretide "sözleşme özgürlüğü" ilkesi…
Bağışlamanın geri alınması, bağış yapan kişilerin sonradan yaptıkları işlemden pişman olmaları neticesinde başvurmak istedikleri…
İpotek kaldırma işleminin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi, hak kayıplarını önlemek açısından son derece önemlidir. Bu…
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu, Türk Ceza Hukuku'nda büyük bir öneme sahiptir. Bu uygulama,…
Sigorta, yaşanma ihtimali olan tehlikeler ve riskler sonrası oluşacak maddi kayıplara karşı güvence altına alınmak…
Avukat Caner Besler tarafından kurulan Besler Hukuk Bürosu; iş hukuku ve iş kazası avukatlığı başta olmak üzere, gayrimenkul avukatı, miras avukatı, boşanma avukatı olarak geniş bir hukuki yelpazede hizmet sunmaktadır.
Besler Hukuk Bürosu İstanbul’da faaliyetlerine başlamış, ilerleyen süreçte Türkiye’nin birçok farklı şehrinde müvekkillerine hizmetler sunmuştur. Merkezi İstanbul İli Kartal İlçesi’nde bulunan Besler Hukuk Bürosu, ülkemizin tamamında avukatlık faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kıdem ve ihbar tazminatı, maaş alacakları, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, AGİ alacağı, eşit davranmama tazminatı, kötü niyet tazminatı, sendikal tazminat, mobbing nedeniyle manevi tazminat ve her türlü işçilik alacakları iş mahkemesi avukatlarımızca tahsil edilmektedir.
İşçi avukatlığı kapsamında sitemizde kıdem ve ihbartazminat hesaplamayapılabilmektedir. En güncel verilerle kıdem tazminatı tavanını aşmayacak şekilde alacağınızın hesaplanmasına yardımcı olunmaktadır. Brüt ücret tutarınızı girmenizle birlikte hak etmiş olduğunuz kıdem ve ihbar tazminatınız hesaplanmaktadır.
İş kazasıgeçirmiş olan müvekkillerimiz ve yakınlarına iş kazası avukatı olarak her türlü desteği sağlamaktayız. İş kazasının işveren tarafından SGK’ya bildirilmediği durumlarda, gerekli başvuruları yapmaktayız. Maluliyet oranının belirlenmesi ve iş göremezlik maaşının bağlanması için gerekli işlemleri takip etmekteyiz.
SGK tarafından kazanın iş kazası olarak kabul edilmediği hallerde, iş kazası tespit davası açmaktayız. İş kazası tazminatı davalarında müvekkillerimizi temsil etmekte, gerekli maddi ve manevi tazminat hesaplamalarını yaptırarak, tazminat almalarına yardımcı olmaktayız.
Gayrimenkul avukatlığı hizmetlerimiz kapsamındatapu iptal ve tescil davası, kamulaştırmasız el atma davası, arsa payı düzeltim davası, muhdesatın aidiyeti davası, ortaklığın giderilmesi davası ve taşınmaz mülkiyetine ilişkin tüm davalar tarafımızca takip edilmektedir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi vb. sözleşmeler tarafımızca hazırlanmakta, kentsel dönüşüm için gerekli işlemler yapılmakta ve tüm süreç boyunca hukuki danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
Mirastan mal kaçırmadurumlarının varlığı halinde, miras avukatı olarak tapu iptal ve tescil davası açmaktayız. Saklı payın ihlal edilmesi, mirasçılıktan çıkarma ve tenkis davaları gibi miras hukukuna ilişkin davalar da tarafımızca takip edilmektedir.
Vasiyetname, mirastan feragat sözleşmesi, ölünceye kadar bakma sözleşmesi vb. ölüme bağlı tasarruflara ilişkin hukuki metinler tarafımızca düzenlenmekte, bahsi geçen işlemlere ilişkin hukuki sorularınız cevaplandırılmaktadır.
Boşanma avukatı olarak anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası tarafımızca takip edilmektedir. Katılma alacağı davası, nafakanın artırılması davası, velayetin değiştirilmesi davası gibi boşanmaya bağlı diğer davalarda da müvekkillerimizi temsil etmekteyiz.
Anlaşmalı boşanma protokolü, dava dilekçeleri ve gerekli her türlü evrak boşanma avukatlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Müvekkillerimizin karşı tarafın hileli ve kötü niyetli işlemleri ile zarar görmemesi için gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.
Avukata sorsayfamız ileistinaf nedirvb. her türlü hukuki sorularınız avukatlarımız tarafından cevaplanmaktadır. Mesai saatleri içerisinde online avukatlarımız, avukata sormak istediğiniz her türlü sorunuzu yanıtlandıracaktır. Avukata soru sormak için avukata sor sayfamızın en altındaki formu doldurmanız yeterlidir. Sorunuzun cevabını yine avukata sor sayfasından görebilir, farklı bir sorunuz varsa avukatlarımıza iletebilirsiniz.
Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.
Yorumları Görüntüle
Şubat 8 ise baslama mart 9 işi bırakma tarihin sigorta giris şubat 12 cikis 28 subat maasim 1500 yatti geri kalanını alamiyorum ne yapabilirim acaba ?
İcra takibi başlatabilir ya da dava açabilirsiniz.
Merhaba bir avukatlık bürosunda 3 yıldır çalışıyorum ilk iki yıl haftalık 45 saatten fazla çalışma uygulandı resmi tatillerde çalışıldı ve ücretleri ödenmedi. Ilk başlarda herkese prim veriliyordu bi kac ay sonra performans düşüklüğü gerekçe gösterilerek primlerim verilmemeye başlandı. Çalışanlara siyasi düşünceleri ile ilgili sorular soruluyor.kendi siyasi ideolojilerine oy verilmesi isteniyor.son olarakta çalışmak istemiyorsan gidebilirsin gibi bir söylem oluştu bu durumda tazminat davası alabilirmiyim. Tesekkur ederim
Hukukun olmadığı bir hukuk büroları da varmış. Haklı nedenle işten ayrılarak tazminat talep edebilirsiniz.
Merhaba, bir kamu kurumunda 10 yıldır taşeron işçi olarak çalışıyorum. Kendi isteğimle istifa etmem durumunda geçmiş yıllara ait benimle aynı pozisyonda olan kurum personeliyle aramdaki maaş farkını talep etmek için dava açabilir miyim?
Açamazsınız.
Merhaba 4 yıldır özel şirkette çalışıyorum işyerindeki sorumlu müdür tarafından sürekli bağırma ve psikolojik dengemin bozulması nedeniyle istifami versem kidem tazminatimi alabilirmiyim. Işe devam etmek istemiyorum.
Mobbing ne demek makalemizi inceleyebilirsiniz.
Merhaba
Market zinciri sektöründe yönetici olarak çalıştım.geri dönüşüm davasını kazandım.şirket 03.02.2021 tarihinde aynı konumda iş başı yapabilirsin şeklinde avukatları evrak gönderdi.iş başı yapacam diye diğer iş yerinden istifa ettim.geri çağırdılar mahkemeyi kazandığım için görüşmeye gittiğimde tekrar seni almayacaz işe haklarını vercez dediler.ben zaten o hakları kazanmıştım.
Ben diğer işimden oldum.her hangi bir hakkım var mı.3600 günü doldurdum 1996 sigorta başkangıcım en son istifa ettiğim yerde 15 ay çalıştım burdan kıdem vs alma hakkım varmı
Tşk
İş hukuku avukatınız en doğru bilgiyi verecektir.
01.08.2017 tarihinden beri calisiyorum 8 aylik bebegim var bakmak icin iki gun izin istedim ama gecen yildan 13 gun yillik izin hakkim varken bana denklestirme denilen eksiye saate dusecek sekilde izin verildi istifa etsem herhangi bir hak talep. Edebikirmiyim
Yıllık izinin haklı fesih sebebi olabilmesi için uzun süreler talebe rağmen kullandırılmamış olması gerekiyor.
Merhaba ben özel işletmede çalışıyordum 7 yıllık iznimi vermediler bizde yıllık izin dı ye bişey yok demeye başladı işvereni hiç bir resmi tatilde mesai ücreti vermediler günlük çalışma saatleri 12 13 saat bu şirkette 16 yıl çalıştım çıkışımı istedim pandemi dolasılıyla istifa etmemi söylediler tazminatımı vereceklerini söylediler 25 bin küsür bir tazminat ödemesi çıkarmışlar 3 ay sonra 5 bin yatırdılar şimdi ise sen kendin istifa ettin oyüzden paramız olunca yatırıcaz deyi beni oylamaya çalışıyorlar diyari biz hak geçmesin diye sana ödeme yapıcaz diyor onun gibi birşeyler yasal hakkımı aramalıyız ben
Sizin tazminatınız kadar ödenmeyen diğer işçi haklarınız mevcut. Her gün zamanaşımına uğradığı için bir an önce dava açmalısınız.
Özel hastanede saglik çalışanıyim herkese eşit zam yapılırken bana herkese yapılan zammin yarışı yapıldı eşit davranılması bende istifa etmek istiyorum haklarimi öğrenebilirmiyiz şubat 20 de ilk ise giriş yani 1 yılım oluyor
Ayrımcılık tazminatı makalemizi okuyabilirsiniz.
Merheba 5 yılı aşkın Süredir bir fabrikada çalışmaktayım. iş yerindeki kıdemim Bakım Ustasıyım. sigorta başlangıç tarihim 12.06.2004 Ve Pirim gün sayım 4552 gün. Yaşım 37 Yaptığım işten dolayı Beyin Sinüzütü oldum ve Kronik hiper tansiyon olduğu geçen ay içerisinde öğrendim. iş yerinde Bir takım düzensiz zamlar verdiler en düşüğü %21.5 den En yükseği %40 lara kadar zam alanlar oldu ve ben bunların içinde 21.5 alanlardanım. Diyeceğim şu Girdiğim yıldan bu yana her sene işletme müdürü yada genel müdür tarafından zam haricinde + olarak maaşıma düzenleme olacagını ve bu düzenlemeyi de 5 senedir yapmadıkalrını belirtmek istiyorum. iş yerinden kendi isteğimle ayrılırsam yada SGK den 4500 gösteren bir evrak ile tazminatımı + ihbar ücretimi alabilirmiyim. Vereceğiniz Değerli bilgiler için şimdiden Teşekkür ederim iyi çalışmalar diliyorum.
Bize göre 25 yıllık hizmet süresinin de tamamlanması gerekiyor. Ancak prim gününü tamamlamanın yeterli olduğunu iddia edenler de var.
Merhabalar,
6 Aralık 2017 tarihinde özel sektörde başladığım işimden istifa için hazırlanıyorum.
4 yıldır neredeyse askeri ücret üzerinden çalışıyorum. Yapılan zamlar ile aldığım maaş sektörün çok altında kalıyor.
Çalışma şartlarım; sabah 08:00-17:00, hafta sonu yok, 1 yıldır home office, önceki yıllarda servis imkanı vardı. Resmi tatillerde çalışılmıyordu. Yemek ücreti aylık 650 tl civarında oluyordu. Ocak ayı itibari ile 50 tl gibi bir net yardımı verilmeye başlandı.
Yöneticim yanlış anlaşılma durumu nedeni ile görev yeri değişikliğim için bir süreç başlatmış oldu.. Ancak kabul etmeyince mevcut görevimde ki sorumlularımda değişmek durumunda kaldı. Yaşanılan durum işimde ciddi huzursuzluk ve mutsuzluk yarattı. Kimse ile kötü olmadan ayrılmak istiyorum. Ancak yıllarca verdiğim emeğin bir nebze de olsa karşılığını almak istiyorum.
İhbar süresi ve yıllık iznimden kalan günlerin ücretinde anlaşacağımızı düşünüyorum ( Nisan Ay'ında 14 günlük yıllık izni hak edeceğim. Bu sürece kadar beklemeliyim? ).
Kıdem ve ihbar tazminatı için bir hak talep edebilir miyim?
Değerli görüşlerinizi almak isterim.
Vereceğiniz bilgiler için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Saydıklarınız arasında haklı nedenler var. Kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.