İşçi avukatı, işçi ve işveren arasında iş hukukundan doğan uyuşmazlıkların çözümünde başvurulması gereken uzman işçi avukatıdır. İşçi avukatı, iş hukukundan doğan uyuşmazlıkların çözümünde ve anlaşmaların yapılmasında işçilere yol gösterecek bilgi ve beceride olmalıdır. Bundan dolayı iş hukuku avukatlarının üstünde büyük bir sorumluluk vardır.
İşçilerin hak kaybı yaşamasının önüne geçmek için iş avukatının işçi hakları konusunda uzman avukat olması gerekmektedir. İş hukuku, avukat ile temsilin çok önemli olduğu alanların başında gelmektedir. İşçi hakları avukatı, işverenler ile yaşanan ihtilafların çözümünde ve işçi haklarının elde edilmesinde işçinin yanında olur, ona yol gösterir ve sarf ettiği emeğin karşılığını alması için hukuki yardım sağlar. İş hukuku avukatımıza danışmak istediğiniz hususları sayfanın en altından bizlere iletebilirsiniz.
Kıdem tazminatı, İş Kanunu’nda belirtilen asgari çalışma süresini dolduran işçinin; yıpranması, ödüllendirilmesi ve işsiz kalacağı dönemde ona destek olunmasına yönelik bir tazminat türüdür. Kıdem tazminatının kazanılabilmesi için işçinin en az bir yıl aynı iş yerinde çalışması ön koşul olarak kabul edilmiştir. Bu ön koşulun yanı sıra işçinin, iş sözleşmesini haklı sebeplerle feshetmiş olması ya da işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekir. Ancak uygulamada işveren, işçiye bu kıdem tazminatını ödememek için türlü yollara başvurabilmektedir. İşçinin en temel haklarından biri olan kıdem tazminatı hakkını kaybetmemesi için uzman bir iş hukuku avukatına danışması lehine olacaktır. Zira kıdem süresinin başlangıcı, sonu ve niteliği konusunda yeterince bilgi sahibi olmayan işçi, iş sözleşmesinin feshi halinde kıdem tazminatsız işten ayrılabilmektedir. Yargıtay’ın uygulamada verdiği kararları, mevzuattaki değişiklikleri takip eden iş hukuku avukatı, hak kaybına uğrayan işçinin haklarını en iyi şekilde savunacaktır. Olası hak kaybına uğramamak için bir işçi avukatıyla çalışmak sizin faydanıza olacaktır. Tazminat hesaplama sayfamızdan alabileceğiniz kıdem tazminatı miktarını öğrenebilirsiniz.
İşçinin fesih sebebi, iş davasının seyrine büyük ölçüde etki eder. Hatta bazen işçinin haklıyken haksız duruma düşmesine dahi sebebiyet verir. Bir iş yerinde yıllar boyunca çalışan işçinin sahip olduğu haklardan faydalanması işçinin en doğal hakkıdır. İşçi hakları genellikle işveren tarafından göz ardı edilmektedir. Şayet işçi, iş yerinden ayrılmak için haklı nedeni olmasına rağmen bu nedene dayanmadan istifa ederse çalışmasının karşılığı olan haklardan yararlanamayabilir. İstifa eden işçinin hakları oldukça fazladır. Bu sebeplerle işçinin iş sözleşmesini feshederken dikkat etmesi gereken hususlar çok önemlidir. Mevzuatta iş sözleşmesinin haklı nedenlerle feshi düzenlenmiştir. Ancak bu sebepler gündelik hayatta farklı şekillerde tezahür edebilir. Bu sebeple işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshi konusunda iş hukuku avukatının mesleki bilgi birikiminden faydalanması son derece önemlidir.
İş yerinde 30’dan fazla çalışanın olması ve işçinin 6 aydan fazla kıdemi olması halinde belirsiz süreli iş sözleşmesi haklı veya geçerli bir neden olmaksızın feshedilemez. Aksi takdirde iş hukuku avukatı vasıtasıyla işe iade davası açılabilir. Davanın lehe sonuçlanması halinde işe dönülerek, boşta kalınan süre için dört aylık ücret alınabilmektedir. İşveren tarafından işe başlatılmama halinde ise 8 aylık ücrete kadar işe başlatmama tazminatı almak mümkündür.
İşe iade davalarında iş mahkemesi avukatı tarafından tanıklara sorulacak sorular, gerçeklerin ortaya çıkarılması bakımından oldukça önemlidir. İşçi avukatı bu alanda uzman olduğu için tanıklara gerekli soruları soracak, iş yeri içi yazışmaların ve her türlü delilin ortaya çıkarılmasını sağlayacaktır.
İşçi, bazı durumlarda işten haklı nedenle derhal ayrılması gerekir. Bu haller haricinde işçi, işten çıkmadan önce işten ayrılacağını bildirmelidir. Aynı şekilde, işveren de işçinin iş sözleşmesini sonlandıracaksa işçiye bildirim yükümlülüğü vardır. İhbar süreleri, işçinin işyerinde çalıştığı süreye bağlı olarak değişmektedir. Uygulamada pek çok işçi tarafından ihbar tazminatı göz ardı edilir. İhbar tazminatı hakkının hangi hallerde doğacağı ve talep edileceği işçi avukatı yardımıyla ortaya çıkacaktır.
İş Kanunu’na göre bir işçinin haftalık çalışma süresi 45 saattir. 45 saati aşan çalışmalar hukuken fazla mesaidir. Fazla mesai yapan işçiye normal zamanda yaptığı 1 saatlik çalışmanın 1,5 katı fazla mesai ücreti olarak ödenir. Aksi takdirde bu durum işçi için haklı fesih sebebi sayılacaktır. Böylece işçi hem kıdem tazminatına hem fazla çalışma ücretine hak kazanacaktır. İşçinin fazla çalışmasının ispatı farklı şekillerde yapılabilmektedir. Maaş bordrosu, tanık beyanları, muhasebe kayıtları fazla çalışmanın varlığını ispat için kullanılabilecektir. Fazla sürelerle çalışma ise haftalık 45 saatin altında çalışan işçilerin, haftalık çalışma sürelerini aşan çalışmalardır. Fazla sürelerle yapılan çalışmada ise işçiye normal zamanda yaptığı 1 saatlik çalışmanın 1,25 katı fazla çalışma ücreti olarak ödenir. Alanında yetkin bir iş hukuku avukatı, işçinin fazla mesaisini hesaplamakta ve bunların ispatında önemli rol oynamaktadır.
İşçinin çalıştığı ancak sigortasının yapılmadığı dönemlerde, işçinin sigortasında eksik günlerinin bulunması ya da sigorta primlerinin gerçek ücret üzerinden yatırılmaması hallerinde hizmet tespit davası açılır. Bu davalara SGK da müdahil olur zira bu davalar kamu düzenindendir. Hizmet tespit davasının sonucunda işçiye bir para ödemesi yapılmaz. Bunun yerine işçinin eksik sigorta primleri sebebiyle yaşayacağı hak kayıplarının önüne geçilir. Hizmet tespit davası zorunlu arabuluculuk kapsamı dışındadır. Bu sebeple işçinin, atacağı adımı iş hukuku avukatı ile atması yararına olacaktır.
İş kazaları, maalesef ülkemizde pek sık görülen bir durumdur. İş kazaları, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin önemlerin alınmaması ya da eksik alınması sebebiyle meydana gelmektedir. İş kazası sonrası işçide meydana gelen hasarın tespiti, işçinin hakları açısından önemlidir. Kaza neticesinde işçi hem işe tedavi süresince devam edememekte hem de hayatı boyunca iş gücü kaybına uğramaktadır. İş kazası ile işçinin vücudunda meydana gelen hasar, işçinin çalışmasını engelleyecek düzeyde olması halinde işçinin malulen emekliliği gündeme gelebilmektedir. Malulen emeklilik şartları konulu makalemize göz atarak malulen emeklilik konusunda daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. İşçi avukatı ile işçinin tazminat alacaklarının hesaplanması ve işverenden talep edilmesi işçinin faydasına olacaktır. Ayrıca iş kazalarının, işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekir. Aksi takdirde iş kazası bildirmeme cezası söz konusu olabilecektir. İş kazası hem işçinin tazminat alacakları bakımından hem de ceza davaları bakımından önem arz eder. Bu sebeple bu davaların titizlikle yürütülmesi için bir iş kazası avukatı ile çalışılması yerinde olacaktır.
Türkiye çapında faaliyet gösteren Besler Hukuk Bürosu, iş hukuku alanında uzman kadrosu ile çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda uzman avukatlarımız, işverenlerin iş sözleşmelerini hazırlamasında; fazla çalışma ve yıllık izin belgelerinin, işçinin devamsızlık tutanaklarının, ihtar ve ihbarnamelerinin hazırlanması, düzenlenmesi konusunda profesyonel destek sağlamaktadır. İş sağlığı ve güvenliği kanununa uygun faaliyet gösterilmesi ve kanundaki değişikliklerin işverene aktarılması iş hukuku avukatı ile olmaktadır. Bu kapsamda işverenlere hukuki danışmanlık hizmetleri de sunulmaktadır.
İşçi avukatı, işçinin kendisinin dahi fark etmediği haksızlıkların ortaya çıkarılmasında hayati öneme sahiptir. İşçi hakları avukatı işçinin emeği ile kazandığı hakların yok olmaması için uzmanlık ve deneyimi ile haklarını savunan kişidir. Bu nedenle İstanbul merkezli bir büro olmasına rağmen Türkiye’nin her yerinde faaliyet gösteren büromuzla çalışmak faydanıza olacaktır. İş hayatında yaşadığınız her türlü sorunu ve sormak istediğiniz her türlü soruyu aşağıdaki iş avukatı danışma formunu doldurarak avukatlarımıza iletebilirsiniz.
Avukat Caner Besler tarafından kurulan Besler Hukuk Bürosu; iş hukuku ve iş kazası avukatlığı başta olmak üzere, gayrimenkul avukatı, miras avukatı, boşanma avukatı olarak geniş bir hukuki yelpazede hizmet sunmaktadır.
Besler Hukuk Bürosu İstanbul’da faaliyetlerine başlamış, ilerleyen süreçte Türkiye’nin birçok farklı şehrinde müvekkillerine hizmetler sunmuştur. Merkezi İstanbul İli Kartal İlçesi’nde bulunan Besler Hukuk Bürosu, ülkemizin tamamında avukatlık faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kıdem ve ihbar tazminatı, maaş alacakları, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, AGİ alacağı, eşit davranmama tazminatı, kötü niyet tazminatı, sendikal tazminat, mobbing nedeniyle manevi tazminat ve her türlü işçilik alacakları iş mahkemesi avukatlarımızca tahsil edilmektedir.
İşçi avukatlığı kapsamında sitemizde kıdem ve ihbartazminat hesaplamayapılabilmektedir. En güncel verilerle kıdem tazminatı tavanını aşmayacak şekilde alacağınızın hesaplanmasına yardımcı olunmaktadır. Brüt ücret tutarınızı girmenizle birlikte hak etmiş olduğunuz kıdem ve ihbar tazminatınız hesaplanmaktadır.
İş kazasıgeçirmiş olan müvekkillerimiz ve yakınlarına iş kazası avukatı olarak her türlü desteği sağlamaktayız. İş kazasının işveren tarafından SGK’ya bildirilmediği durumlarda, gerekli başvuruları yapmaktayız. Maluliyet oranının belirlenmesi ve iş göremezlik maaşının bağlanması için gerekli işlemleri takip etmekteyiz.
SGK tarafından kazanın iş kazası olarak kabul edilmediği hallerde, iş kazası tespit davası açmaktayız. İş kazası tazminatı davalarında müvekkillerimizi temsil etmekte, gerekli maddi ve manevi tazminat hesaplamalarını yaptırarak, tazminat almalarına yardımcı olmaktayız.
Gayrimenkul avukatlığı hizmetlerimiz kapsamındatapu iptal ve tescil davası, kamulaştırmasız el atma davası, arsa payı düzeltim davası, muhdesatın aidiyeti davası, ortaklığın giderilmesi davası ve taşınmaz mülkiyetine ilişkin tüm davalar tarafımızca takip edilmektedir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi vb. sözleşmeler tarafımızca hazırlanmakta, kentsel dönüşüm için gerekli işlemler yapılmakta ve tüm süreç boyunca hukuki danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
Mirastan mal kaçırmadurumlarının varlığı halinde, miras avukatı olarak tapu iptal ve tescil davası açmaktayız. Saklı payın ihlal edilmesi, mirasçılıktan çıkarma ve tenkis davaları gibi miras hukukuna ilişkin davalar da tarafımızca takip edilmektedir.
Vasiyetname, mirastan feragat sözleşmesi, ölünceye kadar bakma sözleşmesi vb. ölüme bağlı tasarruflara ilişkin hukuki metinler tarafımızca düzenlenmekte, bahsi geçen işlemlere ilişkin hukuki sorularınız cevaplandırılmaktadır.
Boşanma avukatı olarak anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası tarafımızca takip edilmektedir. Katılma alacağı davası, nafakanın artırılması davası, velayetin değiştirilmesi davası gibi boşanmaya bağlı diğer davalarda da müvekkillerimizi temsil etmekteyiz.
Anlaşmalı boşanma protokolü, dava dilekçeleri ve gerekli her türlü evrak boşanma avukatlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Müvekkillerimizin karşı tarafın hileli ve kötü niyetli işlemleri ile zarar görmemesi için gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.
Avukata sorsayfamız ileistinaf nedirvb. her türlü hukuki sorularınız avukatlarımız tarafından cevaplanmaktadır. Mesai saatleri içerisinde online avukatlarımız, avukata sormak istediğiniz her türlü sorunuzu yanıtlandıracaktır. Avukata soru sormak için avukata sor sayfamızın en altındaki formu doldurmanız yeterlidir. Sorunuzun cevabını yine avukata sor sayfasından görebilir, farklı bir sorunuz varsa avukatlarımıza iletebilirsiniz.
Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.
Yorumları Görüntüle
Part-time bir işe girdim ve çalıştığım günlerin parasını 2 ay geçmesine rağmen yatırmadılar, bana işe girişte tarih kısmı boş bıraktırarak istifa imzalattılar tazminattan yararlanmamam için dava açmayı düşünüyorum nasıl bir yol izlemeliyim.
Çalıştığınız sürelerin ücreti için icra takibi başlatabilirsiniz. Sigorta yaptılarsa yazılı delille yaptıkları ödemeyi ispatlamak zorundalar. Sigorta yapmadılarsa çalışmanızı ispatlamak için hizmet tespiti davası açmanız gerekir.
Hafta 4 gün kardeşim 12 saat çalışıyoruz gece vardiyasında bize mesai ödenmiyor is kanunu 69 madde gerçeğin den doğan iş fesih hakkından nasıl yararlana biliriz ek olarak ta gece zammı da almiyoruz
Günlük 11 gece ise 7,5 saati aşan süreler fazla çalışma olarak kabul edilmektedir. Fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi halinde iş akdinizi haklı nedenle feshedebilir ve tazminat alabilirsiniz.
Selamlar,
Elektrik mühendisi olarak 4 buçuk senedir bir firmada çalışmaktayım. İşe girmeden önce Ankara da yaşıyordum. İş istanbul da olduğu için yeni mühendis olarak verdikleri ücret yeterli olmadığından, işveren senin konaklama giderlerin şirkete ait (şirketin üzerindeki çatı katı) olacak taahütünde bulunmuştu. İşe başlamamın üzerinden 1 sene geçtikten sonra doğalgaz parasını maaşımdan kesmeye başladı. O süreçte sineye çektim. Yeni yıl ile beraber elektrik faturalarını da keseceğini muhasebeciden öğrendim. Ayrıca işlerin azaldığı bahanesiyle 2 senedir de maaşıma zam yapılmamakta. Bir Elektrik Mühendisi olarak 3100tl maaş alıyorum. Ayrıca sigortam da aldığım maaş üzerinden yatırılmamakta. Bunu dile getirmeme rağmen yapamayacağını söyledi patron. Daha bir çok sıkıntıyı dile getirebilirim ancak genel itibariyle bu şekilde. Şuan iş arayışındayım ancak bu işten de uğradığım bu haksızlık ve adaletsizlikleri sineye çekerek ayrılmak istemiyorum. Ne yapabilirim.
Sigortanızın gerçek ücret üzerinden yatırılmaması ve şartlarınızın rızanız alınmaksızın ağırlaştırılması haklı nedenle fesih sebebidir. Bu gerekçe ile işten ayrılırsanız kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
Günde mesaili olarak sabah 8:30 akşam 20:00 çalışmak 11 saat kuralını aşıyor, bu kural molalar dışında mı hesaplanmalı, bununla ilgili cezai işlem uygulanabilir mi?
Molaları düşerek hesaplama yapmanız gerekmektedir. 11 saatten fazla çalışmayı işçi kabul etmek durumunda değildir. Kabul ederse 11 saati aşan kısmın ücret % 50 zamlı olarak ödenmelidir.
Iyi gunler 2015 den beri ayni magazada satis danismani olarak calisiyorum kalp kapagimdaki sıkıntıdan dolayi askere gidemiyorum muaf tutuluyorum askere gidemedigim icinde magaza yonetimi tazminat vermekten kaciniyor musteri danismani olarak girdigim yerde depo reyon arasinda is taniminda olmayan isleride bana yaptiriyorlar agir kaldirmam isteniyo ve zorlaniyorum tazminat almamin bir yolu varmidir
İşverenin hukuka aykırı bir uygulaması varsa, bunu gerekçe göstererek işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
2006 yılından beri özel bi şirkette çalışıyorum o yıldan bu zamana kadar sigortamız asgari ücretten yatıyor maasımızın asgarisi bankaya geriye kalan kısmı ve yol parası zarfla gönderiliyor! bayramlarda maas yarısı kadar ikramiye zarfla gönderiliyor! 5 yıldırda bulundugum yerde yemek veriliyor diye ticket hakkımı elimden aldılar! şimdi ayrılmak ve hakları almak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim ??
mahkemeye vermek için nasıl deliller bulundurmalıyım ??
Saydığınız hususların tamamı haklı fesih nedenidir. Bunları gerekçe göstererek işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatına hak kazanırsınız. İş hukuku alanında uzman bir avukattan yardım almanız yerinde olacaktır.
Merhaba; 31 ocak 2020 itibari ile calismakta oldugum banka tarafindan performan sebep gisterilerek isten cikarildim. Ancak 1,5 sene once tayin edildigim x subeden 4 ay sonra y subeye sonra da tekrar 4 ay sonra x subesine tayin edildim. Eylul ayinda 3 aylik izlemeye alindigimi bildirdiler, aralikta bitmis olmasi gereken izleme surecimin sonucunu 22 ocakta kendini duzeltmedin diyerek bildirdiler.Bu subeler ne benim ne de eşimin herhangi bir bagi olmayan il ve ilcedeki subelerdi. Eşim de tayinini aldirmisti. Simdi ailemizin oldugu sehire donelim diyoruz ama eşim ogretmen oldugu icin agustosa kadar beklemek zorundayiz. Bu sure icerisinde ev kirasi odemeye de devam ediyoruz. Ise iade davasi acip biraz daha tazminat almam mumkun mudur? Bana yardimci olabilir msnz?
İşe iade davasını kazanırsanız tekrar işe başlamak için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Eğer dava sonuçlandığında son çalışma yerinizde tekrar başlayabilecek durumda iseniz dava açabilirsiniz.
Ben özel okulda öğretmen olarak çalışıyorum. Sözleşme feshinde tazminat yükümlülüğü var. Cezai şart şeklinde. Diyelim ki devlete atamam oldu. Ben sözleşmeyi fesh etsem tazminat öder miyim? Ayrıca ataması çıkan öğretmen için özel okulda çalışanlar istemeleri halinde 1 Eylül tarihinde işe başlayabilir şeklinde milli eğitimin yazısı mevcut. Sizce nasıl hareket etmek doğru olur. Ben atanınca gitmek istiyorum.
İşverenin hukuka aykırı bir uygulaması nedeni ile haklı nedenli fesih yapmamanız halinde kararlaştırılan cezai şartı ödemek durumunda kalırsınız. Ancak hakim hakkaniyet ölçüsünde indirim yapabilir.
Merhaba;
Babamın çalıştığı is yeri belediyeye ait bir cafe. Patronu 2020 senesinin başında ihaleyi kazanamadığı icin babamlara çıkış verdi. Babamlar da çalışanlar olarak 12 kisi arabulucuya gittiler. Fakat patron oradaki işletmeyi bir şirket üzerine açmış ve sirkette babasının üzerine su an babasının mal varlığı gözükmüyor ama isleten oğlu ve bir hayli parası var. Sirket babasının uzerine oldugu icin babamlar bu adamdan hiçbir hak talep edemiyorlar. Onca sene çalıştıkları bosa gitti ve tazminat alamıyorlar. Bunun icin bir yol arıyoruz. Ne yapabiliriz ? Lütfen yardımcı our musunuz ?
İşletme devri söz konusu değilse yapacak bir şey yok gibi görünüyor. Yani tahliye edilen yerde faaliyet göstermeye başlayan yeni şirket size borçlu olanın malzemelerini, teçhizatlarını vb. devraldıysa ondan da talep edilebilir.
Merhaba ben apartman görevlisi (kapıcı) olarak hizmet vermekteyim 20 Ocak 2013 tarihinde ise basladım 2 Şubat 2020 tarihinde apartman yönetmeliğinde isime son verildi yasal haklarım nelerdir ve bana 30 Mart a kadar kapıcı oturduğum daireyi boşaltmam söylendi yonetici bana bir kağıt imzalatmak istedi ama ben imzalamadım ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
Kıdem ve ihbar tazminatı ile eğer şartları oluşmuşsa başkaca işçilik alacaklarınız söz konusu olabilir. İş davalarında uzman bir avukat ile dava açabilirsiniz.