Sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı gündelik hayatta bir çok kurum tarafından istenmektedir. İş başvurularında, memurluk, polislik, askerlik ve diğer resmi işlerde istenen adli sicil kayıtları, işe girmemize engel olabilmektedir. Bu yazımızda adli sicil kaydı sildirme işlemi nasıl yapılır ve dilekçesi nasıl hazırlanır sorularını cevaplandırmaya çalıştık. Adli sicil kaydı sildirme dilekçesi örneğine sayfanın en altından ulaşabilir ve bu konudaki sorularınızı iletebilirsiniz.
Sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı, vatandaşın işlediği cürüm ya da suçlara ilişkin devlet tarafından tutulan kayıtlardır. Bu kayıtlarda vatandaşların kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgileri bulunmaktadır. Adli sicil kaydına adli sicil müdürlüklerinden, kaymakamlıklardan, adliyelerden, ya da büyükelçiliklerden erişilebilmektedir. Bu bilgiler, kişinin bizzat kendine ya da vekiline verilebilir. Fakat vekile verilecek vekaletnamede adli sicil kaydı alabilme yetkisi açıkça yazılmalıdır.
İşlenen suçların sabıka kaydında görünebilmesi için yargılamanın bitmiş yani kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir. Yargılama devam ederken işlenen suç sabıka kaydında görünmeyecektir. İstinaf yoluna başvurulduysa yerel mahkeme mahkumiyet kararı vermiş olsa dahi suç sabıka kaydına işlenmez.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları da adli sicil kaydında yer almaz. Disiplin cezaları ve idari para cezaları da sabıka kaydına işlenmez.
Adli sicil arşiv kaydı verilen cezanın infazı veya başkaca sebeplerle ortadan kaldırılması halinde adli sicil kayıtlarının aktarıldığı arşivdir. Sabıka kaydının silinmesi ile aslında genelde kastedilen arşiv kayıtlarının silinmesidir. Bu nedenle aşağıda belirteceğimiz şartlar arşiv kaydının silinmesine ilişkin şartlardır.
Sabıka kaydının adli sicil arşivlerinden silinme şartları şunlardır:
Genel olarak kasten işlenen bir suçtan bir yıldan fazla ceza aldıysanız 15 ve 30 yıllık uzun sürelerin geçmesi gerekmektedir. Taksirli bir suç işlediyseniz, para cezası aldıysanız ya da bir yıldan az hapis cezası aldıysanız cezanın uygulanmasından itibaren 5 yıl geçtiğinde adli sicil kaydının silinmesi için başvuruda bulunabilirsiniz.
Yukarıda birinci maddede belirttiğimiz suçlardan birini işlediyseniz, arşiv kaydının 15 yılda silinebilmesi için yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması gerekir. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı için;
Genel şartlar bunlardır. Ancak söz konusu ceza; genel af ya da etkin pişmanlık dışında başka bir nedenle bitmiş ise yasaklanmış hakların geri verilebilmesi için cezanın kesinleştiği tarihten itibaren beş sene geçmiş olmalıdır.
Yasaklanmış hakların geri verilmesi için hükümlünün ya da vekilinin söz konusu talebi, hükmü veren mahkemeye ya da hükümlünün ikametgahının bulunduğu yerdeki aynı derecedeki mahkemeye ileterek bu mahkemelerden birinden karar alması gereklidir. Yani burada yetki konusunda seçimlik hak mevcuttur. Her iki mahkemeden de yasaklanmış hakların geri verilmesi hususunda karar alınabilir. Mahkeme bu husustaki kararını, dosya üzerinde inceleme yaparak ya da Cumhuriyet savcısını ve hükümlüyü dinlemek şekliyle verebilir.
Adli sicil ve arşiv kayıtlarının silinmesi için yetkili mahkemeden “Yasaklanmış Hakların Geri Verilmesi Kararı” alınması ve bu kararla birlikte arşiv kayıtlarının silinmesi için yazacağınız bir dilekçe ile Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne başvurmalısınız. Sabıka kaydının ve adli sicil arşiv kaydının silinmesi için ek olarak mahkemeye başvuru yapmaya gerek yoktur.
Önceleri sadece adli sicil müdürlüklerinden, kaymakamlıklardan, adliyelerden, ya da büyükelçiliklerden adli sicil kaydına erişiliyordu. Oluşan yoğunluğu önlemek için e devlet aracılığı ile de bu kayıtlara ulaşma imkanı getirilmiştir.
Adli sicil kaydında bir suç olan kişi, kamu ve güvenlik kurumlarında işe girmekte sıkıntı yaşamaktadırlar. Ancak özel bir kurumda iş başvurusu yapmışsa kurumun takdirine bağlı olarak işe alınabilir.
Hakkında adli para cezası verilen kişi, bu cezayı ödediği takdirde cezası infaz edilmiş olur. Bu durumda adli sicil kaydı silinir ancak arşiv kaydının silinmesi için 5 yıl daha geçmesi gerekmektedir.
Asli sicil arşiv kaydının silinmesi için yukarıda belirttiğimiz süreler geçtiğinde aşağıdaki dilekçeyi doldurarak Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz. İadeli taahhütlü posta ile de başvuru mümkündür. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün adresi olan “Devlet Mahallesi, Vekaletler Caddesi, 06420 Çankaya/Ankara” adresine dilekçeyi göndermeniz yeterli olacaktır.
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
Sabıka/Adli sicil / arşiv kaydımın silinmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
…. / …. / …..
Adı ve Soyadı
İmza
Kimlik Bilgileri:
T.C. No : ………………………………………….………………………..
Adı : ……………………………………………………………….
Soyadı : ………………………………………….………………………..
Ana Adı : ………………………………………….………………………..
Baba Adı : ………………………………………….………………………..
Doğum Yeri : ………………………………………….………………………..
Doğum Tarihi : ………………………………………….………………………..
İletişim bilgileri
Telefon : …………………………………………………………………
(SMS ile bilgi talep edildiği takdirde lütfen telefon numaranızı yazınız.)
Adres : …………………………………………………………………
………………………………………………………………….
Not:
Başvuru dilekçesine nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi fotokopisi ile varsa adlî sicil kayıt örneği (elinizde mevcut ise) eklenmesi gerekmektedir.
Uzman çavuş sözleşme feshi, uzman çavuşların kendi isteği ile veya idare tarafından sözleşmenin sona…
İnanç sözleşmesi yasalarımızda açık bir şekilde düzenlenmemiştir. Ancak uygulamada ve öğretide "sözleşme özgürlüğü" ilkesi…
Bağışlamanın geri alınması, bağış yapan kişilerin sonradan yaptıkları işlemden pişman olmaları neticesinde başvurmak istedikleri…
İpotek kaldırma işleminin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi, hak kayıplarını önlemek açısından son derece önemlidir. Bu…
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumu, Türk Ceza Hukuku'nda büyük bir öneme sahiptir. Bu uygulama,…
Sigorta, yaşanma ihtimali olan tehlikeler ve riskler sonrası oluşacak maddi kayıplara karşı güvence altına alınmak…
Avukat Caner Besler tarafından kurulan Besler Hukuk Bürosu; iş hukuku ve iş kazası avukatlığı başta olmak üzere, gayrimenkul avukatı, miras avukatı, boşanma avukatı olarak geniş bir hukuki yelpazede hizmet sunmaktadır.
Besler Hukuk Bürosu İstanbul’da faaliyetlerine başlamış, ilerleyen süreçte Türkiye’nin birçok farklı şehrinde müvekkillerine hizmetler sunmuştur. Merkezi İstanbul İli Kartal İlçesi’nde bulunan Besler Hukuk Bürosu, ülkemizin tamamında avukatlık faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kıdem ve ihbar tazminatı, maaş alacakları, fazla çalışma ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, AGİ alacağı, eşit davranmama tazminatı, kötü niyet tazminatı, sendikal tazminat, mobbing nedeniyle manevi tazminat ve her türlü işçilik alacakları iş mahkemesi avukatlarımızca tahsil edilmektedir.
İşçi avukatlığı kapsamında sitemizde kıdem ve ihbartazminat hesaplamayapılabilmektedir. En güncel verilerle kıdem tazminatı tavanını aşmayacak şekilde alacağınızın hesaplanmasına yardımcı olunmaktadır. Brüt ücret tutarınızı girmenizle birlikte hak etmiş olduğunuz kıdem ve ihbar tazminatınız hesaplanmaktadır.
İş kazasıgeçirmiş olan müvekkillerimiz ve yakınlarına iş kazası avukatı olarak her türlü desteği sağlamaktayız. İş kazasının işveren tarafından SGK’ya bildirilmediği durumlarda, gerekli başvuruları yapmaktayız. Maluliyet oranının belirlenmesi ve iş göremezlik maaşının bağlanması için gerekli işlemleri takip etmekteyiz.
SGK tarafından kazanın iş kazası olarak kabul edilmediği hallerde, iş kazası tespit davası açmaktayız. İş kazası tazminatı davalarında müvekkillerimizi temsil etmekte, gerekli maddi ve manevi tazminat hesaplamalarını yaptırarak, tazminat almalarına yardımcı olmaktayız.
Gayrimenkul avukatlığı hizmetlerimiz kapsamındatapu iptal ve tescil davası, kamulaştırmasız el atma davası, arsa payı düzeltim davası, muhdesatın aidiyeti davası, ortaklığın giderilmesi davası ve taşınmaz mülkiyetine ilişkin tüm davalar tarafımızca takip edilmektedir.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi vb. sözleşmeler tarafımızca hazırlanmakta, kentsel dönüşüm için gerekli işlemler yapılmakta ve tüm süreç boyunca hukuki danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
Mirastan mal kaçırmadurumlarının varlığı halinde, miras avukatı olarak tapu iptal ve tescil davası açmaktayız. Saklı payın ihlal edilmesi, mirasçılıktan çıkarma ve tenkis davaları gibi miras hukukuna ilişkin davalar da tarafımızca takip edilmektedir.
Vasiyetname, mirastan feragat sözleşmesi, ölünceye kadar bakma sözleşmesi vb. ölüme bağlı tasarruflara ilişkin hukuki metinler tarafımızca düzenlenmekte, bahsi geçen işlemlere ilişkin hukuki sorularınız cevaplandırılmaktadır.
Boşanma avukatı olarak anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası tarafımızca takip edilmektedir. Katılma alacağı davası, nafakanın artırılması davası, velayetin değiştirilmesi davası gibi boşanmaya bağlı diğer davalarda da müvekkillerimizi temsil etmekteyiz.
Anlaşmalı boşanma protokolü, dava dilekçeleri ve gerekli her türlü evrak boşanma avukatlarımız tarafından hazırlanmaktadır. Müvekkillerimizin karşı tarafın hileli ve kötü niyetli işlemleri ile zarar görmemesi için gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.
Avukata sorsayfamız ileistinaf nedirvb. her türlü hukuki sorularınız avukatlarımız tarafından cevaplanmaktadır. Mesai saatleri içerisinde online avukatlarımız, avukata sormak istediğiniz her türlü sorunuzu yanıtlandıracaktır. Avukata soru sormak için avukata sor sayfamızın en altındaki formu doldurmanız yeterlidir. Sorunuzun cevabını yine avukata sor sayfasından görebilir, farklı bir sorunuz varsa avukatlarımıza iletebilirsiniz.
Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız.