Sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı gündelik hayatta bir çok kurum tarafından istenmektedir. İş başvurularında, memurluk, polislik, askerlik ve diğer resmi işlerde istenen adli sicil kayıtları, işe girmemize engel olabilmektedir. Bu yazımızda adli sicil kaydı sildirme işlemi nasıl yapılır ve dilekçesi nasıl hazırlanır sorularını cevaplandırmaya çalıştık. Adli sicil kaydı sildirme dilekçesi örneğine sayfanın en altından ulaşabilir ve bu konudaki sorularınızı iletebilirsiniz.
Adli Sicil Kaydı Nedir?
Sabıka kaydı olarak da bilinen adli sicil kaydı, vatandaşın işlediği cürüm ya da suçlara ilişkin devlet tarafından tutulan kayıtlardır. Bu kayıtlarda vatandaşların kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerine ilişkin bilgileri bulunmaktadır. Adli sicil kaydına adli sicil müdürlüklerinden, kaymakamlıklardan, adliyelerden, ya da büyükelçiliklerden erişilebilmektedir. Bu bilgiler, kişinin bizzat kendine ya da vekiline verilebilir. Fakat vekile verilecek vekaletnamede adli sicil kaydı alabilme yetkisi açıkça yazılmalıdır.
Hangi Suçlar Sabıka Kaydına İşlenir?
- Kesinleşmiş mahkumiyet kararları
- Mahkumiyet kararının infaz edildiğine dair bilgiler
- Ertelenen hapis cezaları
- Adli para cezaları
- Seçenek yaptırımlar
- Belirli hakların kullanılmasına ilişkin getirilen kısıtlamalar
- Sürücü belgesinin alınması kararı
- Afla tahliye edildiğine ilişkin kayıtlar
Adli Sicil Belgesinde Görünmeyen Cezalar Nelerdir?
İşlenen suçların sabıka kaydında görünebilmesi için yargılamanın bitmiş yani kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir. Yargılama devam ederken işlenen suç sabıka kaydında görünmeyecektir. İstinaf yoluna başvurulduysa yerel mahkeme mahkumiyet kararı vermiş olsa dahi suç sabıka kaydına işlenmez.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları da adli sicil kaydında yer almaz. Disiplin cezaları ve idari para cezaları da sabıka kaydına işlenmez.
Adli Sicil Arşiv Kaydı Nedir?
Adli sicil arşiv kaydı verilen cezanın infazı veya başkaca sebeplerle ortadan kaldırılması halinde adli sicil kayıtlarının aktarıldığı arşivdir. Sabıka kaydının silinmesi ile aslında genelde kastedilen arşiv kayıtlarının silinmesidir. Bu nedenle aşağıda belirteceğimiz şartlar arşiv kaydının silinmesine ilişkin şartlardır.
Adli Sicil Kaydı Sildirme Şartları Nelerdir?
Sabıka kaydının adli sicil arşivlerinden silinme şartları şunlardır:
- Taksirli suçlar dışında bir sene veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına mahkum olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas vb. yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, TCK dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkumiyetler hakkında yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınırsa 15 yıl, alınmazsa 30 yıl sonra adli sicil arşiv kaydı silinir.
- Yukarıda belirtilen suçlar dışındaki mahkumiyetler bakımından kaydın arşive alınma şartlarının meydana geldiği tarihten itibaren beş sene geçmesiyle silinir.
Genel olarak kasten işlenen bir suçtan bir yıldan fazla ceza aldıysanız 15 ve 30 yıllık uzun sürelerin geçmesi gerekmektedir. Taksirli bir suç işlediyseniz, para cezası aldıysanız ya da bir yıldan az hapis cezası aldıysanız cezanın uygulanmasından itibaren 5 yıl geçtiğinde adli sicil kaydının silinmesi için başvuruda bulunabilirsiniz.
Yasaklanmış Hakların Geri Verilmesi Kararı Nasıl Alınır?
Yukarıda birinci maddede belirttiğimiz suçlardan birini işlediyseniz, arşiv kaydının 15 yılda silinebilmesi için yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması gerekir. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı için;
- Söz konusu cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık süre geçmiş olmalı,
- Bu üç yıllık süre boyunca hükümlü şahsın yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi bir şekilde sürdürdüğü hususunda mahkemede olumlu kanaat oluşması gerekir.
Genel şartlar bunlardır. Ancak söz konusu ceza; genel af ya da etkin pişmanlık dışında başka bir nedenle bitmiş ise yasaklanmış hakların geri verilebilmesi için cezanın kesinleştiği tarihten itibaren beş sene geçmiş olmalıdır.
Yasaklanmış hakların geri verilmesi için hükümlünün ya da vekilinin söz konusu talebi, hükmü veren mahkemeye ya da hükümlünün ikametgahının bulunduğu yerdeki aynı derecedeki mahkemeye ileterek bu mahkemelerden birinden karar alması gereklidir. Yani burada yetki konusunda seçimlik hak mevcuttur. Her iki mahkemeden de yasaklanmış hakların geri verilmesi hususunda karar alınabilir. Mahkeme bu husustaki kararını, dosya üzerinde inceleme yaparak ya da Cumhuriyet savcısını ve hükümlüyü dinlemek şekliyle verebilir.
Adli sicil ve arşiv kayıtlarının silinmesi için yetkili mahkemeden “Yasaklanmış Hakların Geri Verilmesi Kararı” alınması ve bu kararla birlikte arşiv kayıtlarının silinmesi için yazacağınız bir dilekçe ile Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne başvurmalısınız. Sabıka kaydının ve adli sicil arşiv kaydının silinmesi için ek olarak mahkemeye başvuru yapmaya gerek yoktur.
Adli Sicil Kaydı E Devlet’ten Çıkarılabilir Mi?
Önceleri sadece adli sicil müdürlüklerinden, kaymakamlıklardan, adliyelerden, ya da büyükelçiliklerden adli sicil kaydına erişiliyordu. Oluşan yoğunluğu önlemek için e devlet aracılığı ile de bu kayıtlara ulaşma imkanı getirilmiştir.
Adli Sicil Kaydı Olan İşe Girebilir Mi?
Adli sicil kaydında bir suç olan kişi, kamu ve güvenlik kurumlarında işe girmekte sıkıntı yaşamaktadırlar. Ancak özel bir kurumda iş başvurusu yapmışsa kurumun takdirine bağlı olarak işe alınabilir.
Adli Para Cezası Ödendikten Sonra Sicilden Silinir Mi?
Hakkında adli para cezası verilen kişi, bu cezayı ödediği takdirde cezası infaz edilmiş olur. Bu durumda adli sicil kaydı silinir ancak arşiv kaydının silinmesi için 5 yıl daha geçmesi gerekmektedir.
Adli Sicil Kaydı Sildirme Dilekçesi Örneği
Asli sicil arşiv kaydının silinmesi için yukarıda belirttiğimiz süreler geçtiğinde aşağıdaki dilekçeyi doldurarak Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne başvurabilirsiniz. İadeli taahhütlü posta ile de başvuru mümkündür. Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün adresi olan “Devlet Mahallesi, Vekaletler Caddesi, 06420 Çankaya/Ankara” adresine dilekçeyi göndermeniz yeterli olacaktır.
ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
Sabıka/Adli sicil / arşiv kaydımın silinmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
…. / …. / …..
Adı ve Soyadı
İmza
Kimlik Bilgileri:
T.C. No : ………………………………………….………………………..
Adı : ……………………………………………………………….
Soyadı : ………………………………………….………………………..
Ana Adı : ………………………………………….………………………..
Baba Adı : ………………………………………….………………………..
Doğum Yeri : ………………………………………….………………………..
Doğum Tarihi : ………………………………………….………………………..
İletişim bilgileri
Telefon : …………………………………………………………………
(SMS ile bilgi talep edildiği takdirde lütfen telefon numaranızı yazınız.)
Adres : …………………………………………………………………
………………………………………………………………….
Not:
Başvuru dilekçesine nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi fotokopisi ile varsa adlî sicil kayıt örneği (elinizde mevcut ise) eklenmesi gerekmektedir.